Malawi: Farvel til 80'er-mad

Alt for mange af børnene under fem år i Malawi lider af fejlernæring. Det er ikke kun fattigdom, der er årsag til problemet, men også mødrenes manglende viden om kogekunst. Nyt Røde Kors-projekt sætter fokus på god mad. Og mødrene støtter op.Gardening _2
 
 

Kål skal kun lynsteges, mens rodfrugter skal have længere tid. For de fleste med en anelse hang til kogekunst virker det ikke som revolutionerende, men i Malawi er det ny viden, som kommer til at gøre afgørende forskel.



Alt for mange malawianere spiser nemlig for ensidigt. Og det er ikke kun fattigdom, der begrænser de kulinariske udfoldelser.





"Vi har hele tiden dyrket forskellige grøntsager, men vi har simpelthen kogt dem alt for meget, så vitaminerne er gået tabt," fortæller Lone Makina (yderst tv), der er forkvinde for kvindegruppen i landsbyen Kimu i det østlige Malawi.



Fokus på fejlernærede småbørn


Lone Makina deltager i et stort Røde Kors-støttet sundheds- og uddannelsesprojekt, hvor 40 grupper med hver ti småbørnsmødre får ny viden om ernæring og træning i at dyrke deres egen køkkenhaver. 



Projektet er blevet etableret som en udløber af vores arbejde på sundhedsklinkkerne. 
 




"På klinikkerne ser vi helt små børn, når de pludselig er meget tynde. Hvis man ikke sætter ind forebyggende, vil de på sigt blive væksthæmmede. Det vil også have negativ betydning for deres indlæring," fortæller Francis Liyati fra Malawi Røde Kors.