Vi støtter pigerne under corona-pandemien

Da alle elever blev hjemsendt i marts, lykkedes det at undgå store corona-udbrud i skolerne. Men pigernes rettigheder blev sat markant tilbage. Din støtte hjælper dem tilbage på rette spor.

I et fattigt land som Malawi er skolegang en drøm, der er forbeholdt alt for få. Virkeligheden er, at fattigdom og manglende uddannelse resulterer i en af de højeste andele af teenagemødre i verden. Halvdelen af alle piger bliver gift, før de fylder 18 år. Og på den måde får de det samme fattige, hårde liv som deres forældre.

Mød de to seje gymnasieveninder Ellen (19) og Helena (18). På billederne ses de foran deres skole, sammen med deres lærer og i deres kollegieværelse, som de deler med to andre piger. På det sidste billede ses deres skolekammerat Harriet (19). Fotos: Røde Kors i Malawi, 2020.

"Vi skulle have afgangseksamener i juni, men alt blev aflyst. Nu kan vi heldigvis tage vores eksamen i oktober. Så vi skal studere hårdt for at indhente den tabte tid."

- Ellen, gymnasieelev -

Corona satte drømmene på pause

Alle elever blev sendt hjem i marts for at beskytte landet mod corona-pandemien. I de første måneder tog de mest ambitiøse piger selv initiativ til at læse sammen med få udvalgte venner.

De prøvede desperat at holde drømmen i live om, at de snart skulle tilbage til den skole, der er symbolet på et bedre liv. Bedre muligheder end deres forældre har haft. Men som månederne gik, mistede mange af dem modet. Det så ud, som om drømmen var bristet. Mange piger gav op.

Ellen og Helena er bedste venner. De har set mange af deres jævnaldrende blive gravide eller gift over de seneste måneder. De to var også selv dybt bekymrede for, om deres mange fremtidsplaner var ved at forsvinde.

Vejen til et bedre liv

I dag er Ellen og Helena glade. For nu åbner skolerne igen, og pigerne kan genoptage studierne, så de er klar til eksamenerne i oktober.

De to veninder bor sammen på et Røde Kors-støttet kollegium, og pigerne har de seneste fire år fået støtte til skolegangen. Ellen vil være lærer og være med til at styrke unge pigers fremtidsmuligheder. Helena vil være forretningskvinde. Hun har allerede flere ideer til små virksomheder, hun kan starte op og tjene penge på.

Begge pigerne har drømme om at uddanne sig, så de kan skabe et bedre liv for sig selv og for deres familier. De venter med børn og ægteskab, til de har det liv, de ønsker sig.

Tak for din støtte

Det er takket være faddere som dig, at vi kan være der for pigerne i Malawi.

Med din støtte kan vi have særligt fokus på de unge piger i landet. På at betale skolegang og skoleudstyr for de fattigste. På at undervise i rettigheder og skabe netværk i pigegrupperne. Og på at sikre piger ekstra hjælp som hygiejnebind eller kollegieværelser, så praktiske udfordringer ikke stjæler deres fremtid.

Tusind tak din hjælp.

Corona i Malawi

Sådan hjælper du: Pigegrupper

Røde Kors pigegrupper er en vigtig social indsats.

Pigerne tumler hver især med store og svære emner som fattigdom, tidligt ægteskab, uønskede seksuelle krav eller forældreløshed. I grupperne hjælper Røde Kors dem med at forstå deres rettigheder og opøver kvaliteter som selvtillid, styrke og respekt.

Vi har set mange generte og undertrykte piger blomstre op og blive selvsikre unge kvinder, der føler, de har ret til at bestemme over deres eget liv. Det er du med til at gøre muligt.


 

Om corona i Malawi netop nu

Malawis svage sundhedssystem er dårligt rustet til at håndtere corona. 52.121 personer er ifølge FN blevet testet for Covid-19, mens 5.764 personer er registreret smittet. Det betyder, at over 10 % af de testede er smittet med virussen. 179 er registreret døde af virussen.

Især de unge piger mærker konsekvenserne af corona-pandemien. Det skyldes, at lukkede skoler og dårlig økonomi hos familierne forværrer landets allerede eksisterende problemer med tidlige ægteskaber og teenage-graviditeter.

STØT NU