Tryghed, næring og læring styrker dine fadderbørn

I Røde Kors-børnehaverne får børnene både et sundt og nærende måltid mad hver dag. Og naturligvis er der fokus på læring og leg. En god start på dagen og livet giver nemlig børnene styrke til at drømme stort, få en uddannelse og bryde med fattigdommen.

I Malawi, som er et af verdens fattigste lande, er 37 procent af børn under fem år kronisk underernærede. Hvert tredje barn vokser ikke, som de skal, på grund af under- og fejlernæring. De voksne sulter også, men mangel på mad går værst ud over børnene, fordi det svækker deres fysiske, emotionelle og sociale udvikling. I Røde Kors-børnehaverne får børnene derfor hver dag både et sundt måltid mad, stimulerende undervisning og omsorg. Måltidet er vigtigt, da det ofte er dagens eneste måltid mad for de dårligst stillede børn. Og leg og læring er afgørende for, at børnene klarer sig bedre videre i livet.
 

Naomi i børnehaven
Naomi går i børnehave i landsbyen Mwanza sammen med sin veninde Chrissie.

Naomi er 4 år og bor i Mwanza i det sydlige Malawi. Hun bor i et lille hus med sine forældre og fem søskende. Naomis far er murer, og hendes mor er hjemmegående. Naomi er rigtig glad for at gå i Røde Kors-børnehaven. Med støtten fra Røde Kors kan børnehaven dyrke deres egne majs- og sojabønner, så børnene som minimum får ét måltid mad om dagen – også selv om forældrenes høst ikke bliver god. Faktisk hjælper hele lokalsamfundet børnehaven med mad og andet, når der er behov for det. Alle ved, hvor vigtigt det er for børn at få mad nok og blive undervist i de ting, der skal få dem ud af fattigdommens knugende greb.

Håb for fremtiden

I børnehaven har Naomi allerede gjort sig tanker for fremtiden, for hun tør nemlig godt at drømme stort. ”Jeg drømmer om at blive læge”, siger den 4-årige og fortæller, at hun godt kan lide at hjælpe syge mennesker. De store drømme bliver der arbejdet hårdt på med pædagogernes hjælp, og Naomi tæller allerede fejlfrit fra et til fem.

Generelt er andelen af børn, der går i børnehave steget. Alene i 2021 steg antallet fra 3.223 børn til 7.971 børn i de områder, som Røde Kors arbejder i. Det skyldes, at Røde Kors’ børnehavebygninger er bygget solidt, så forældrene ikke behøver frygte kollaps, når vejret viser tænder. Det skyldes også sikkerheden for, at børnene får et godt og gratis måltid hver dag. Og så skyldes det, at pædagogerne får udviklende kurser hos Røde Kors, så forældrene tydeligt kan se deres børns trivsel stige. 

Røde Kors træner desuden medlemmer fra lokalsamfundene i, hvordan de bæredygtigt selv kan køre børnehaverne videre uden vores støtte, når tiden en dag kommer til det.

Tak for din støtte til børnene

Det er skønne resultater, som din faste støtte er med til at finansiere. Takket være bl.a. dig kan vi både give husly, næring, leg og læring til de håbefulde nye generationer, der skal løfte deres familier, landsbyer og landet ud af fattigdom. Tusind tak for din hjælp!

Jeg drømmer om at blive læge

Naomi, 4 år

Sådan støtter du: Et sundt liv starter i børnehaven

Røde Kors støtter børnehaver i Malawi. Det gør vi, fordi en god start på livet giver styrke til at få en uddannelse og bryde ud af fattigdommen. Leg og læring gør, at børnene klarer sig bedre, når de kommer i skole.

Mange børn er fejl- og underernærede. Vi giver derfor hver dag børnene et sundt måltid mad i børnehaven, så de får mindst ét nærende måltid dagligt.

Mangel på rent drikkevand og dårlige sanitære forhold betyder, at mange børn svækkes eller dør af simple sygdomme som diarré, tyfus og kolera. Vi bygger derfor brønde og latriner og underviser i god hygiejne, så børnene får et sundere liv.

Besøg en børnehave i Malawi 02:26

For mange fadderbørn er maden i børnehaven dagens eneste sikre måltid. Ovenfor kan du se en video fra en børnehave i landsbyen Mtuka.

Om at være Røde Kors-fadder

Som fadder skaber du håb for Malawis mest udsatte børn og hjælper børnene til et liv med en bedre fremtid. Fadderbørnene udvælges blandt de mest sårbare børn af Røde Kors i samarbejde med de lokale myndigheder. 

Du støtter sammen med andre
Som Røde Kors-fadder støtter du ikke kun et enkelt fadderbarn. Du støtter mange børn, sammen med andre faddere. Du støtter små og store børn med mad, sundhedspleje og skolegang, og du støtter børnene med omsorg og alt det, som deres forældre ikke kan give dem.