Til stede i selv de mindste landsbyer

Der er brug for et enormt netværk, hvis man skal nå alle husstande i et land som Malawi, hvor mange lever i isolerede egne. Og det er netop hvad Røde Kors har opbygget gennem mange år.

Vi tager alle tænkelige metoder i brug for at komme frem med oplysning om, hvordan man beskytter sig selv og sine børn fra at blive smittet med coronavirus. Det er netop nu, at Røde Kors særlige styrke som verdensomspændende netværk er en stor fordel.

Magdalene og Bongani samler blandt andet skrald og fejer gaden. Og som mange andre i Røde Kors har de i denne tid fokus på at sprede viden om corona. Fotos: Røde Kors i Malawi, 2020.

Alle metoder tages i brug

Vores to frivillige Magadelene og Bongani har arrangeret et event for en gruppe unge mennesker. De skal rydde skrald fra gader og stræder. Og de skal oplyse alle, de møder om, hvordan man undgår COVID-19.

Mange af Røde Kors’ unge frivillige laver samme type events over det meste af landet. Der er ingen offentlige renovationsfirmaer, så det er de unge selv, der vælger at holde deres lokale område pænt og hygiejnisk. De er blevet uddannet af Røde Kors til at kunne formidle alle de vigtigste budskaber om, hvordan man undgår smitte.

Andre steder kører biler med højtalere monteret på taget. De vigtige informationer bliver spillet igen og igen, mens bilerne kører rundt i timevis. Også på TV- og radiostationerne har Røde Kors udsendelser om hygiejne, afstand, forsamlingsforbud og alle de andre tiltag, der er sat i gang. Man finder også de samme informationer på de sociale medier.

Og ude på landet, hvor der er langt mellem husene, går vi fra dør til dør. De frivillige får en god snak med unge og gamle om, hvad smitten er, og hvordan man undgår den. Vi uddeler sæbe, så alle kan holde hygiejnen i top. Et stykke sæbe kan koste 6 kr. Det kan være mere end en dagsindtægt i mange husholdninger.

Tak for din støtte

Det er takket være støtten fra de mange faddere, at vi kan sætte så massivt ind i Malawi og forhåbentlig undgå et dødbringende udbrud. Tusind tak dit bidrag!

"Det er fuldstændig afgørende, at vi får klædt lokalbefolkningen ordentligt på til at vide, hvad de skal gøre for at beskytte sig mest muligt mod virus."

Birgitte Bischoff Ebbesen, international chef i Røde Kors i Danmark

Situationen i landet netop nu

Malawi har et svagt sundhedssystem, og befolkningen frygter, hvad der kan ramme dem, hvis corona-epidemien får fodfæste i landet. Landets præsident erklærede derfor allerede den 20. marts landet i katastrofetilstand, selvom der på det tidspunkt endnu ikke officielt var registreret mennesker smittet med virussen.

34 personer i Malawi er følge WHO netop nu registreret smittet, mens tre er døde af virussen. Smitten er primært registreret i de store byer, men der er nu også set få tilfælde i provinsen, blandt andet i Chikwawa, hvor mange af fadderbørnene bor.

Corona i Malawi

Hvad gør Røde Kors

Vores aktiviteter fokuserer på at mindske smitterisikoen for ikke mindst fadderbørnene, der i forvejen står i en sårbar situation:

  • Vi træner personale og frivillige i at formidle fakta til landsbyer i hele Malawi om, hvordan man mindsker smitte ved at holde afstand til hinanden og vaske hænder.
     
  • Vi informerer befolkningen på gaden og via sociale medier, radio og højtalere.
     
  • Vi sørger for sæbe, håndsprit og andre hygiejneartikler, der ellers er begrænset i landet.