Nancy er fadderbarn: "Nu bliver mormor glad"

Nancy og Tionenji står og griner over, hvor bøvlet det var at få sækken med de 25 kg majsmel til at balancere på cyklens bagagebærer. Nancy har været fadderbarn siden 2012, og Tionenji er Røde Kors-frivillig og mentor for Nancy.

Fotos: Carl Gustav Klemmed Lorentzen

Det har heller ikke regnet denne dag, og tørken har nu fået landets præsident til at erklære Malawi i katastrofetilstand. Situationen er meget alvorlig, men i dag er der grund til at smile, for cyklen er ladet med nye skolematerialer og en fødevarepakke, som vil hjælpe forældreløse Nancy, hendes bror og gamle mormor igennem den næste måned:

"Nu bliver mormor glad", griner Nancy.

Nancy fortæller: ”Min far døde af et eller andet, da jeg var lille, og da min mor fandt en ny mand, flyttede hun væk fra landsbyen". Nancy og hendes lillebror på 13 flyttede derfor ind hos deres mormor, hvor de nu har boet det meste af deres liv. Mormoren er 66 år og har efterhånden svært ved at bevæge sig efter et slidsomt arbejdsliv i familiens majsmark, så Nancy og hendes lillebror må tage ekstra fat, når huset og afgrøderne skal passes.

Som født på ny  

Nancys mormor tjener ikke noget, og der var derfor ikke råd til, at Nancy kunne færdiggøre udskolingen, som giver adgang til gymnasiet. Derfor var det en helt speciel dag, da Nancy i 2012 blev fadderbarn og fik støtte til skolegang, uniform og skolematerialer gennem faddere fra Røde Kors. "Da min far døde, og min mor flyttede fra os, troede jeg ikke, at jeg ville få en chance for en uddannelse, men med støtten fra Røde Kors blev jeg som født på ny", siger Nancy meget alvorligt. 

Nancy, hende med avisen  

Med et år tilbage af gymnasiet tør Nancy nu at se længere ud i fremtiden, og hendes drøm er nu at komme på universitet og blive journalist. I landsbyen er hun kendt som "hende med avisen", for når hun har mulighed for det, læser hun gamle aviser, som lærerne på skolen giver til hende.

"De kvindelige journalister er mine rollemodeller, og de inspirerer mig til at forfølge min drøm", siger Nancy bestemt, mens hun med en avis i hånden prøver at balancere hendes tungt pakkede cykel. Cyklen deler hun med sin mormor, og nu er det tid til at cykle de 12 km hjem til landsbyen. Trods sultkrisen har det været en god dag for Nancy, og fremtiden tegner lys – takket være støtten fra Røde Kors.
 

STØT NU