"Jeg vil være journalist"

Zione Tomasi på 16 år har længe vidst, hvad hun ville uddanne sig som: Erhvervsjournalist – en af dem, der interviewer erhvervsfolk kritisk på tv.

I 4. klasse midt i en hjemmekundskabstime kom der en journalist ind i Zione Tomasis klasse. Journalisten stillede en masse spørgmål. Zione syntes, at det var helt fantastisk. Og i dag fire år senere er hun ikke i tvivl – hun vil være journalist!

”Som journalist vil jeg spørge forretningsfolk om, hvorfor de gør så lidt her i landet. Det, synes jeg, er vigtigt at snakke noget mere om,” fortæller Zione Tomasi.

Lige nu har hun taget første skridt. Hun har færdiggjort det, der svarer til vores folkeskole – kaldet primary school og venter på eksamensresultaterne. Er de gode nok, så giver det adgang til gymnasiet – kaldet secondary school. Hun har en fornemmelse af, at det er gået godt.

”For ikke så længe siden, havde vi en test i engelsk, hvor jeg fik 70 point ud af 100. Det er virkelig godt!”

Forældreløs med mange pligter

Zione Tomasi bor hos sin moster og onkel. Hendes far døde, da hun var fem år gammel, og hendes mor døde, da Zione var  12 år gammel. Der er mange pligter som pige i sådan en familie, og Ziones dag starter allerede klokken 5.00, hvor hun henter vand, vasker op og gør rent, inden  hun går i skole. 

Hendes moster og onkel har selv børn og har ikke pengene til at sende hende i secondary school. Det sørger fadderne i Røde Kors for.

Ser tv med veninde

I mens Zione venter på eksamensresultaterne, hænger hun med sin bedste veninde Rebacca, der også netop har afsluttet folkeskolen.

”Hun har helt sikkert også klaret sig godt!” smiler Zione.

De to veninder kan godt lide at mødes ved det lille butikscentrum, som ligger 500 meter væk. Her sker der en masse, der er musik af favoritten Acorn – og vigtigst af alt, så er der et fjernsyn. Yndlingsprogrammet for tiden er programmet ’Reach out and touch’, hvor mennesker, der har det svært, får en eller anden form for hjælp, fx en cykel, hvis det er sådan en, de trænger til.