En hjælpepakke til nybagte mødre kan sænke børnedødeligheden i Malawi

Fattige unge mødre skal spare sammen i årevis for at købe de mest basale fornødenheder til deres baby. Derfor uddeler Røde Kors ”Mødrehjælp”, så de nyfødte får en god start på livet. Og en bedre chance for at overleve.
 

Efnes er nybagt mor

Efnes er 18 år. Hun er gravid med sit første barn, selv om hun kun lige er færdig med grundskolen. Men hun er fast besluttet på ikke at blive en del af Malawis triste statistik, hvor knap halvdelen af unge piger dropper ud af skolen og bliver gift, før de fylder 18. Faktisk har Efnes store planer om et liv, hvor hun udnytter sit gode hoved og giver sit barn de bedste forudsætninger.

Men Efnes er fattig. Hun bor hos sine forældre, der er landarbejdere uden nogen fast indtægt. Så selv de mest basale ting til barnet virker som luksus for Efnes. Derfor bryder hun ud i det helt store smil, da vi overrækker pakken med Mødrehjælp. I kassen er der håndklæder, babytæppe, bleer, bind, sæbe og undertøj. Ting som Efnes ikke selv har råd til at købe.

Jeg ville aldrig selv kunne købe alle de ting på samme tid

Efnes, nybagt mor

Mødrehjælp redder liv

I Malawi dør 40.000 børn under 5 år om året af sygdomme, der kunne undgås. Af infektioner, feber, diarre, malaria. Vi ved, at med tæpper og håndklæder nok bliver fødslen mere sikker for mor og barn. Vi ved, at med viden om bakterier og hygiejne kan mor undgå mange unødvendige smittekilder for den lille nyfødte. Og vi ved, at med adgang til sundhedspersonale og medicin kan en stor del af de små skæbner reddes.

Det er derfor, Røde Kors sørger for undervisning til gravide og ammende, så de forstår, hvordan de bedst passer på de små. At vi kommer ud i selv de mest isolerede landsbyer med sundhedspersonale, der vejer og måler de mindste og sætter ind med behandling, hvis der er sygdom eller underernæring. Og derfor vi uddeler Mødrehjælp, så fattige mødre kan give deres lille nye barn en god start på livet. Og en bedre chance for at overleve de første år.

Tak for din hjælp til pigerne

Efnes vil gerne tilbage på skolebænken, når hendes barn kan komme i vuggestue/børnehave. Hun elsker fag som biologi og fysik og drømmer om at blive læge, så hun kan hjælpe andre. Men allerførst har hun fokus på at føde og sikre, at både hun og baby overlever den første tid. Og det er du med til at gøre muligt med dine bidrag.

Tusind tak for hjælpen til Malawis fattigste piger!

Pigegrupper

I tillæg til Mødrehjælp støtter Røde Kors lokale pigegrupper, som er en vigtig social indsats.

Pigerne tumler hver især med store og svære emner som fattigdom, tidligt ægteskab, uønskede seksuelle krav eller forældreløshed. I grupperne hjælper Røde Kors dem med at forstå deres rettigheder og opøver kvaliteter som selvtillid, styrke og respekt.

Vi har set mange generte og undertrykte piger blomstre op og blive selvsikre unge kvinder, der føler, de har ret til at bestemme over deres eget liv. Det er du med til at gøre muligt.

Agnus, 15 år, vil gerne være lærer
”Det er meget nemmere at være dreng end pige”, siger Agnus (15) efter at være blevet spurgt, om hun ser en forskel på kønnene i skolen.

Piger i Malawi

Især de unge piger mærker konsekvenserne, når økonomien er presset, og udgifterne skal minimeres. Det skyldes, at dårlig økonomi hos familierne forstærker landets allerede eksisterende problemer med skoleudmeldinger, tidlige ægteskaber og teenage-graviditeter.

Det er kun 59% af børnene, der afslutter de første fire år af folkeskolen, og særligt pigerne har svære vilkår for at gennemføre skolen. Halvdelen af alle piger bliver gift før de fylder 18 år, og en tredjedel af pigerne bliver gravide som teenagere.