Børneægteskaber er nu ulovlige i Malawi

Vi er rigtig glade for at kunne fortælle, at børneægteskaber nu er blevet ulovlige i Malawi. Før lovændringen gav forfatningen mænd ret til at gifte sig med mindreårige ned til 15 år med forældrenes samtykke.
 

Thumbnail
Foto: Carl Gustav Klemmed Lorentzen

Malawi har et af verdens højeste antal af børneægteskaber, og 47 % af landets kvinder og piger bliver gift før de fylder 18 år. Børneægteskaber betyder en stigning i dødsfald hos mødre og babyer ved fødslen og medvirker til at mere end 40 % af gymnasiepigerne dropper ud af skolen.

Malawis kvinder mangler skolegang

Som i mange andre udviklingslande er kønnenes ligestilling udfordret i Malawi. I den traditionelle kultur i landsbyerne er mænd ledere, der har magten i alle livets aspekter. Der er en dyb kløft mellem kvinder og mænds liv. Mange kvinder er stadig analfabeter, hvilket har ført til, at kvinder ofte er uvidende om deres egne rettigheder.

Den manglende viden gør kvinderne ekstra sårbare, når det gælder kønsbaseret vold, seksuel og reproduktiv sundhed samt muligheden for at deltage i lokale beslutningsprocesser i al almindelighed. Især unge piger er sårbare i magtbalancen, der giver problemer som fx teenagegraviditeter og tidlige ægteskaber. Som konsekvens tvinges 40 % af de unge piger til at forlade skolesystemet i en tidlig alder, hvilket gør dem sårbare senere i livet.

Malawi har dog rykket sig positivt på flere områder og har fået flere kvindelige høvdinge, politikere og forretningsfolk de senere år, samt Afrikas blot anden kvindelige præsident Joyce Banda (2012-2014). Med den nye lov, som gør børneægteskaber ulovlige, har Malawi taget et stort udviklingsskridt.

Kønsroller og rettigheder

 

Send Malawis børn sunde i skole

Som Røde Kors-fadder støtter du fadderbørnene med mad, sundhed og skolegang. Desuden støtter du ungdomsgrupper, hvor de store børn lærer om kønsroller og rettigheder. I 2016 var 510 piger og drenge aktive i en ungegruppe i Malawi.