Saa overlevede ebola

Case Ebola Top

Saa Sabas – Foto: ©IFRC/IdrissaSoumare

"Nu kalder de mig anti-ebola," siger Saa Sabas.

Han er en heldig mand, og han ved det godt. Saa Sabas er far til to. Han er fra Guinea. Og han er en af dem, der har overlevet ebola.

Saa fik sygdommen, da han arbejdede på et apotek i et sundhedscenter i Gueckedou, en by i det sydlige Guinea tæt på grænsen til Sierra Leone og Liberia. Saa blev smittet af sin far.

Saas far blev indlagt på hospitalet med en sygdom, som ingen på det tidspunkt vidste, var ebola. Saa tilbød selv at være ved faderens side, pleje ham og sørge for ham, så resten af familien ikke skulle tage den lange daglige tur fra landsbyen til det lokale sundhedscenter.

Blev smittet af faderen

Saa vaskede sin far, da han kastede op. Han gav ham mad og drikke. Og han tog sig af det beskidte vasketøj, når faderen havde haft diarré.

Fem dage efter han blev indlagt, døde Saas far. Det var først efter faderens død, at det gik op for sundhedspersonalet, at han havde haft symptomer på ebola.

Nu fik Saa besked om, at han selv var i risiko for at blive syg, fordi han havde været i så tæt kontakt med sin syge far.

"De sagde til mig, at jeg skulle observeres i op til 21 dage, og hvis jeg fik selv den mindste feber, skulle jeg komme tilbage til sundhedscentret," fortæller Saa.

"Så begyndte nedtællingen. Efter ni dage fik jeg feber, og det havde jeg de næste to dage. Endelig tog jeg tilbage på sundhedscentret, hvor jeg fik taget en ebola-test, der viste sig at være positiv."

Saa fik næsten 40 i feber. Han blev behandlet på det lokale sundhedscenter, hvor han selv arbejdede. Her blev han behandlet med sukker- og saltvand for at opretholde sin væskebalance.

“Jeg var så træt og dårlig,” siger Saa. “Jeg havde det rigtig skidt i starten med diarré og hikke, men i takt med behandlingen fik jeg det bedre."
Efterhånden blev Saa helt rask, og han blev testet tre gange, før lægerne udskrev ham.

Fra ebola-ramt til frivillig

Case Ebola Bund

Foto - ©IFRC/IdrissaSoumare

Saa er nu en del af et team af Røde Kors-frivillige, der arbejder på at oplyse andre om sygdommen og smittefaren.

De besøger landsbyer, hvor de fortæller, hvordan man kan undgå at sprede smitten, og hvad man skal gøre, hvis man selv bliver smittet.

"Et af de budskaber, jeg prøver på at give videre til folk, er, at man skal søge behandling, så snart man mærker de første symptomer," fortæller Saa.

"Vi skal oplyse folk og øge opmærksomheden omkring sygdommen. Det er helt centralt i forhold til at få stoppet ebola."

HJÆLP OS MED AT STOPPE EBOLA