2012: Røde Kors hjælper børn i Rwanda

Der skal meget til at beslutte sig for at forlade sit hjem og flygte. Alligevel er over 10 mio. mennesker i Afrika syd for Sahara på flugt. Gennem midler fra Danmarks Indsamlingen vil Røde Kors hjælpe børn i Rwanda, som er tvunget fra deres hjem.
 
 

I den desperate situation, hvor mennesker står uden hjem og uden tryghed, er børnene altid de mest sårbare. Børn uden et hjem lever oftest i ekstrem fattigdom. De kommer ikke i skole. De dør af simple sygdomme og har dårlige muligheder for at forbedre deres livsvilkår.

Med 12 konkrete projekter sætter Danmarks Indsamling ind i 10 afrikanske lande. Børn skal ikke flygte. De har brug for et hjem, hvor de kan vokse op i tryghed.

Takket være Danmarks Indsamling vil Røde Kors hjælpe børn af pygmæer i Rwanda til bedre livsvilkår. Læs mere om Danmarks Indsamling her

Børn jages ud af regnskoven

Pygmæerne er en marginaliseret befolkningsgruppe i Rwanda uden politisk og økonomisk indflydelse. Før levede pygmæerne deres liv i små landbyer i regnskoven, hvor de levede som jægere og samlere. Efter det blev forbudt at jage i regnskoven, blev pygmæerne drevet på flugt. Landsbybeboerne blev tildelt et meget lille jordlod, som kun kan brødføde en brøkdel af dem. Det tvinger pygmæerne til at arbejde som daglejere, men der er langt fra arbejde at få hver dag, så mange bliver nødt til at tigge.

1.-4. klasse i folkeskolen er gratis, men mange er så fattige, at de ikke kan betale for skoleuniformer og bøger. Det gør, at børnenes chancer for på sigt at klare sig og opbygge en fremtid for sig selv og deres land er uendelig små. De behøver hjælp.

Hjælp til bedre livsvilkår

Evnen til at læse og skrive er en forudsætning for, at pygmæerne kan få politisk indflydelse og dermed bedre livsvilkår på længere sigt. Derfor vil Røde Kors give støtte til skoleuniformer og -materialer samt betaling af skolepenge for særligt udsatte børn. Men det er kun en del af den hjælp, Røde Kors vil give til de udsatte børn.

”Vi vil gennem forbedring af sundhed, hygiejne, boligforhold, uddannelse og bedre adgang til fødevarer give børn af pygmæer mulighed for et bedre liv. Vi kan ikke hjælpe dem tilbage til regnskoven, men vi kan sikre dem bedre livsvilkår, der hvor de er” fortæller Stefan Islandi, Souschef for Røde Kors Østafrika.

Familierne vil få en ordentlig bolig og et stykke land og/eller køkkenhaver, som vil sikre dem basale fødevarer. En forbedret sundhed herunder fødevaresikkerhed hos pygmæerne er essentiel for børnenes sundhed, deres lærenemhed og dermed også deres muligheder for selv at kæmpe for bedre livsvilkår.