Svære handicap behøver ikke ødelægge livet i Afghanistan

Landminekvæstelser, fødselsdefekter og andre ulykkelige skader kan nemt være en dødsdom i et fattigt land med et svagt sundhedsvæsen. Men i Afghanistan giver Røde Kors en ny chance for et godt og selvstændigt liv til dem, der mangler et eller flere lemmer.
 

Vores rehabiliteringscenter i Mazar-i-Sharif:

25-årige Nazanin underviser blandt andet Khatera, som lider af et fysisk handicap, der forhindrer hende i at gå i skole. Khatera er en del af vores sociale reintegrations-program, så hun kan med Nazanins hjælp studere hjemme og forfølge sine drømme. Hver måned besøger mere end 2.500 patienter centret. Fotos: ICRC.

Nazanin hjemmeunderviser unge piger

Nazanin blev født med en deform højre hånd. Det har givet store udfordringer i skolen og socialt, for Nazanin hadede, når andre kommenterede på hånden. Hun ville selv helst glemme alt om, at hun var anderledes end andre. Det var først, da familien virkelig manglede penge, at hun tog imod Røde Kors’ tilbud om at lære at sy, så hun kunne bidrage til hjemmets økonomi.

Det blev et vendepunkt for Nazanin. Ikke alene lærte hun at sy, Røde Kors hjalp hende også med at tage en bachelorgrad i sit drømmestudie: Journalistik. Og nu er hun blevet ansat i Røde Kors som uddannelseskonsulent. Hun hjemmeunderviser andre piger, der på grund af handicap ikke kan komme i skole. Livet er blevet meningsfyldt og spændende for Nazadin, der nu stråler af glæde over de unge piger, hun hjælper med at komme ud af deres isolation og få gode og mere uafhængige liv, hvor de ikke bare skal være en social og økonomisk byrde for deres familier.

Et godt liv efter landminen

Omkring halvdelen af patienterne på vores rehabiliteringscentre er landmineofre. Uskyldige civile, som er blevet ramt af ”glemte” miner fra en langtrukken krig. Hyrder, bønder, legende børn. De bliver bragt blødende og dybt chokerede til hospitaler og rehabiliteringscentre, hvor vi amputerer, tilpasser proteser, genoptræner og yder mange timers kriseterapi. Trods de mange ulykkelige skæbner er der glæde og stolthed på rehabiliteringscentrene. For 86 % af de ansatte er selv mennesker, der lever et godt liv med et svært handicap. Og det giver patienterne mod på deres egne nye liv.

En stor gruppe mænd, der sidder i kørestol, har dannet et kørestolsbasketball-hold og er på vej til internationalt stævne i Thailand. Små drenge lærer at løbe med en benprotese, så de kan spille fodbold med vennerne. Og store piger lærer skrædderi, så de kan forsørge sig selv. Røde Kors er med hele vejen fra lægebehandling til jobtræning og mikrolån til nye erhverv. Vi kan se, det nytter at skabe stærke og modstandsdygtige mennesker i et fattigt land med enorme sociale og økonomiske udfordringer.

Tak for din hjælp

For hvert reddet liv skal der også leves et godt liv. Og det er du med til at finansiere med din støtte til Røde Kors.

Tusind tak fra de mennesker, der i dag har førlighed, job og fremtid, fordi der er mennesker som dig, der sender bidrag.

Kørestolsbasketball 00:37

Afghanistans landshold er klar:

Røde Kors støtter Afghanistans landshold i kørestolsbasket, som i år deltager i 2022 Asia Oceania Championship i Thailand. Se holdets manager forklare om turneringen og holdforberedelserne.

Sheikh kan gå igen
Sheikh var kun 6 år, da han mistede sit ben i en eksplosion. Benprotesen fra Røde Kors erstatter ikke det, han mistede. Men nu kan Sheikh gå igen.

Sådan støtter vi rehabilitering i Afghanistan:

  • Fremstilling af arm- og benproteser
  • Fysioterapi
  • Samtaleterapi
  • Genoptræning på et af syv rehabilteringscentre
  • Hjemmebesøg
  • Mikrolån
  • Jobtræning

I Afghanistan siden 1988

Vores ortopædiske arbejde begyndte i Kabul i 1988 og er vokset massivt gennem årene. Vores erfaring viser, at selv år efter at kampene er stoppet, vil folk fortsat blive såret af gamle miner. Hvert år dræber eller sårer landminer og andre efterladte våben over 1.000 mennesker i Afghanistan. Vi støtter syv fysiske rehabiliteringscentre og har netop øget antallet af sundhedsfaciliteter, så vi nu støtter 110 mobile sundhedklinikker og 29 hospitaler i Afghanistan. Kilde: ICRC.