Sang og skuespil lærer piger, at det er ok at sige nej

I de små landsbyer opstår der overtro og myter. En af vores vigtigste opgaver er at undervise i reel viden, der kan forandre livet til det bedre. Beskyttelse mod graviditet er et svært emne, der bliver lettere at tale om gennem sang og skuespil. 

Eunice er mor til Grant (5), som ses på billedet, og William (3). Hun underviser i Røde Kors' ungdomsklub, hvor hun hjælper unge piger med at træffe bedre valg, så pigerne undgår at blive gravide i en meget ung alder.

Ungdomsklubber afliver myter

Den lokale overtro i Malawi går på, at hvis man bruger beskyttelse som ung, kan man ikke blive gravid senere, når man gerne vil. I lande, hvor man sikrer sin alderdom ved at få børn, er det en skræmmende tanke. Derfor er der ikke nok unge, der beskytter sig, når de begynder at have sex. Og det er pigerne, der bliver gravide som ganske unge, som betaler prisen. Det er de unge piger, der mister muligheden for uddannelse og må se frem til et voksenliv med hårdt fysisk arbejde og mange forpligtelser.

Røde Kors’ ungdomsklubber er et af vores vigtigste redskaber for at aflive myterne. De unge er engagerede i deres fremtid, og de kender de udfordringer, man møder som ung. Så deres optrædener med sang og skuespil har stor effekt – både som underholdning og som undervisning.

Piger bestemmer selv

I dag optræder ungdomsklubben med et realistisk stykke om to meget unge kærester, der besøger sundhedsklinikken, før de begynder at dyrke sex. Eunice spiller Røde Kors’ sundhedsmedarbejder, der tilbyder prævention og forklarer, at man kan bruge beskyttelse som ung og alligevel blive gravid senere i livet. Den seje unge pige i stykket, der siger nej til ubeskyttet sex, er et bevidst valg. Hun skal vise andre helt unge piger, at man gerne må sige fra, når kæresten presser på, og at hendes fremtid er den vigtigste.

Eunice ville ønske, at hun selv havde vidst mere, da hun begyndte at dyrke sex med sin kæreste som 16-årig. I dag er de gift og har to børn. Men Eunice understreger, at man godt kan blive gift og dyrke sex uden at behøve at blive mor, mens man stadig selv er et barn. Hun har ikke fået den uddannelse, hun drømte om, fordi hun blev gravid så ung. Derfor er det vigtigt for hende at hjælpe andre unge piger med at træffe bedre valg.

Tak for din hjælp

Med din faste støtte når vi hver dag længere omkring med den viden og de sundhedstilbud, der før var uden for unge pigers rækkevidde. Din støtte hjælper de unge med at skabe en bedre fremtid. Tusind tak for din støtte.

Et godt liv – også for pigerne

I Malawi bliver halvdelen af alle piger gift, før de fylder 18 år. Og 1/3 af pigerne bliver gravide, mens de stadig er teenagere. 

Røde Kors støtter ungdomsklubber og pigegrupper, som underviser i empowerment, ligestilling, rettigheder og familieplanlægning. På den måde får pigerne chancen for en uddannelse, en højere indkomst og et bedre liv for sig selv og familien. 

Thumbnail
I mange fattige lande er skolegang en drøm, der er forbeholdt alt for få.