Krigens børn får hjælp til at lege igen

Krigsrædsler traumatiserer millioner af børn verden over. Men med vores krisehjælp finder de fleste af dem deres vej tilbage til smil og leg. 

Voldsomme vredesudbrud, mareridt, angst, depression, stumhed. Krigstraumer udtrykker sig på mange forskellige måder. Fælles er, at børnene har set ting, ingen nogensinde bør se. Der skal tålmodig og nænsom hjælp til at løsne de grusomme billeder fra deres nethinder igen. 

Kaga-Bandoro. Flygtningelejr i Den Centralafrikanske Republik:

Ovenfor kan du møde børn og Røde Kors-frivillige i flygtningelejren. Her giver vi hver uge psykosocial støtte til børnene. Terapeuterne bruger blandt andet historier, tegninger og vejrtrækningsøvelser i behandlingen af børnenes traumer. I videoerne nedenfor fortæller børnene om deres oplevelser.

Traumer bearbejdes gennem tegninger

Børn har sjældent et sprog for det, de har oplevet. Men de kan udtrykke sig gennem tegninger og særligt udvalgte lege. Det gælder om at bygge et trygt rum for barnet, hvor der er mulighed for at få luft. Langsomt bliver de lammende følelser og oplevelser løsnet og mister magten over barnet. Og så bliver der igen plads til at smile, drømme og lege med de andre børn. 

Nogle børn har set soldater myrde deres forældre, andre er selv undsluppet tortur og voldtægt. For andre er det årevis på flugt, der har skabt angst og afmagt. De færreste forældre ved, hvordan de hjælper deres børn med at bearbejde så voldsomme oplevelser. Og typisk er forældrene også selv dybt mærket af krigen, hvis de da stadig er i live. 

Samarbejde med traditionelle behandlere

I lande hvor psykiatrisk hjælp er nærmest ikke-eksisterende, og sundhedssystemet lider, er traditionelle behandlere som healere, religiøse ledere og shamaner en almindelig måde for at behandle psykiske traumaer.

I et land som Den Centralafrikanske Republik samarbejder vi både med traditionelle behandlere og med forældrene for at vise dem, at den traditionelle tilgang og "moderne" behandling kan supplere hinanden. Samarbejdet betyder, at de traditionelle behandlere nu henviser børnene til Røde Kors. Enten straks, eller hvis barnet ikke får det bedre efter behandlingen. 

I Den Centralafrikanske Republik, hvor der kun findes èn eneste praktiserende psykiater, er mental sundhed en enorm udfordring. Derfor er samarbejdet mellem den traditionelle tilgang og vores psykosociale tilgang afgørende. Sammen er vi stærkest.

Tak til dig som er Nødhjælper

Din faste støtte er med til at sikre, at der er støtte, nærvær og fremtidsudsigter for de krigstraumatiserede børn.

Tusind tak for din hjælp. 

Børnene tegner ofte blod, våben og soldater. Det tager sin tid, men efter nogle uger kan vi se, at børnene får det bedre.

Eudoxie Marida - Psykosocial medarbejder i Røde Kors

01:57

"Det hjælper at komme hen til Røde Kors. Så får jeg det bedre.”

Fabrice er fanget i sorg og tegner de samme billeder igen og igen. Men hver tegning hjælper. Fatimé har været på flugt i tre år og har mistet sin far.

00:45

”Jeg har ikke længere mareridt, og jeg har lyst til at lege igen.”

Karine mistede sin mor, mens hun og familien flygtede fra krigen. Men det hjælper at tale med Røde Kors, når hun har det svært.

Borgerkrigen i Den Centralafrikanske Republik

Den blodige borgerkrig har raset i Den Centralafrikanske Republik siden 2012. Krigsførelse, med udbredt vold og overgreb mod civilbefolkningen, har fungeret som en egen drivkraft i konflikten. Vold har avlet mere vold og mistillid, og både børn og voksne lider under voldshandlinger og seksuelle overgreb. Tusindvis er blevet dræbt og over 1,5 millioner mennesker, næsten en tredjedel af landets befolkning, er på flugt – enten som internt fordrevne eller som flygtninge (UNHCR, 2021).