Kontanter er også nødhjælp i Ukraine

I Ukraine giver det mening at uddele noget af nødhjælpen som kontant støtte til de familier, der huser andre flygtninge. Det hjælper både den enkelte familie og hele lokalsamfundet.
 

Vi giver penge til værtsfamilier i Ukraine

Røde Kors i Danmark giver kontantbeløb til familier i Ukraine, som hjælper internt fordrevne med husly. I videoen her kan du møde en af familierne.

Familien er en af de lokale værtsfamilier i Ukraine, som har modtaget økonomisk støtte fra Røde Kors i Danmark. Når vi giver penge til værtsfamilierne, støtter vi nemlig op om, at de fortsat kan tilbyde de internt fordrevne et hjem – samtidig med at vi støtter lokalsamfundet.

Jazaslav og hans familie har åbnet deres hjem for en ældre kvinde, der er flygtet alene fra et område, som er ramt af store ødelæggelser. De får et kontant beløb fra Røde Kors, der kan hjælpe med de ekstra udgifter, der er forbundet med flere beboere i hjemmet. 

Jazaslav og familien fik et opkald: Kan I hjælpe en ældre kvinde på flugt?! Svaret var JA!, og Jazaslav skyndte sig til busstationen for at hente kvinden. Både Jazaslav og hans hustru Valentina er pensionister, og sønnen Bogdan kan ikke klare et fuldtidsarbejde, så deres indkomst er ikke stor. Kvinden, de har taget ind, er også pensioneret, så pengene kommer dem alle fire til gode. Jazaslav tror slet ikke, at kvinden kan tage hjem igen, for der er store ødelæggelser på hendes hjemegn. Men han er ikke i tvivl om, at han ville hjælpe igen, hvis nogen ringede. 

Pengene bruges på regninger og basisvarer 

Værtsfamilierne bestemmer selv, hvordan de bruger pengene. Typisk bruger de dem dog på at betale deres regninger, for eksempel elektricitet og vand. Regninger som bliver større, når man er flere mennesker om forbruget. Derudover bruger familierne også pengene på at købe mad og medicin. 

Flygtninge og internt fordrevne modtager også økonomisk støtte, så de selv kan købe mad og de mest nødvendige ting. Det giver den enkelte værdighed og ejerskab over eget liv. 

Kontantbeløb kan uddeles på forskellige måder, men i Ukraine overfører vi pengene til familierne. Det sker i samarbejde med de lokale myndigheder, som fortæller os, hvem der er værtsfamilier. 

Tak for din hjælp

Tusind tak fra krigens uskyldige ofre, som du er med til at give mad, husly, håb og værdighed.

Anders Ladekarl i Ukraine 01:51

Tak fra vores generalsekretær i Ukraine

Se videoen hvor Anders fortæller om Røde Kors' hjælpearbejde, herunder blandt andet om uddelingen af kontanter til de familier, som huser internt fordrevne ukrainere.

Derfor bruger vi kontanter
Uddeling af kontantbeløb er udbredt inden for nødhjælp, da det giver modtagerne mulighed for at købe lige præcis det, de har brug for - hvad enten det er mad, medicin eller tøj. Samtidig støtter hjælpen op om lokalsamfundet, da pengene ofte bliver brugt lokalt. Det forudsætter selvfølgelig, at det er muligt at købe varer i området. Hvis man ikke kan det, så bruger man ikke denne metode. 

Sådan hjælper Røde Kors ukrainske flygtninge

Røde Kors arbejder for, at flygtninge skal have en tryg, meningsfuld og værdig hverdag. Her i landet er vi klar til at hjælpe flygtningene på plads i deres nye lokalsamfund – hvad enten de skal være her i en kort eller lang periode. Samtidig gør vi i Ukraine og nærområderne alt, hvad vi kan, for at hjælpe mennesker med akut behov for nødhjælp.