Jordskælvet ramte et Syrien, der er ødelagt efter 12 års krig. Men din hjælp kommer frem!

De mange års krig har gjort Syrien ekstra sårbart for en naturkatastrofe. Mange systemer og områder lå allerede i ruiner, da jordskælvet ramte. Men det betyder også, at Røde Kors har stor erfaring netop her.
 

Lea i Syrien 01:13

Det er ulykkelige omstændigheder, der har gjort de lokale Røde Kors/Røde Halvmåne-medarbejdere så dygtige. Men efter 12 års krig er de eksperter på redningsindsatser i sammenstyrtede bygninger, uddeling af nødhjælp, opstilling af midlertidigt husly og krisehjælp til traumatiserede børn. Og de har gjort god brug af alle færdighederne efter jordskælvet i februar.

Lea fra Danmark er en af de udsendte medarbejdere, der hjælper de lokale med at koordinere og organisere det enorme hjælpearbejde. Hun fortæller:

”Jeg er vildt imponeret over mine kolleger hos Syrisk Røde Halvmåne, som bare står klar til at hjælpe, selvom de selv er blevet ramt eller påvirket af jordskælvet. De har reddet folks liv i murbrokkerne, og nu leverer de dagligt mad, vand og tæpper til alle, der har mistet deres hjem. Jeg er faktisk oprigtigt stolt over at arbejde sammen med de mennesker. Røde Kors kunne ikke redde liv og levere den her indsats så hurtigt, hvis vi sad 1000 kilometer væk. Vi kan kun gøre det, fordi vores medarbejdere selv bor i de ramte områder.”

Efter den første akutte fase begynder vi at uddele kontanter i stedet for nødhjælp. Det gør den enkelte mindre afhængig af os, og det skaber lidt vækst i økonomien, der jo også bryder sammen, når alle mister job og indtægt på samme tid. På sigt begynder vi at hjælpe med genopbygningen. Typisk uddeler vi værktøj og byggematerialer og lader de ramte selv udføre arbejdet, så de får ejerskab over deres eget liv og bolig.

Krisehjælpen er afgørende for både børn og voksne. Vi arbejder gerne direkte med børnene, fordi det giver forældrene tid til selv at sunde sig og slippe ansvaret nogle timer. Børnene får gennem lege, sange, tillidsøvelser og samtaler bearbejdet de skrækkelige oplevelser. Samtidig opbygger indsatsen gode relationer med de fremmede familier, man pludselig skal bo meget tæt sammen med på et shelter. De traumatiserede børn risikerer at sidde fast i vrede, angst, sorg og passivitet i årevis, hvis ikke de får krisehjælp. Og når de indelukkede eller udadreagerende børn pludselig begynder at smile og synge med, er det syn det hele værd!

Tak for at du hjælper 

Det er takket være bl.a. din trofaste støtte, at vi kan hjælpe de overlevende med at genopbygge deres liv på alle måder. Tusind tak for, at du er her for dem!

Kefaia (58) fra Syrien

Hjemløse i et årti

Mød Kefaia (58) fra Hama i Syrien: Familien boede i Idlib, da krigen brød ud. De blev hurtigt nødt til at flygte fra de voldsomme kampe. De har boet i en flygtningelejr i Aleppo i 10 år og havde netop fået anvist en lejlighed få dage inden jordskælvet. Heldigvis overlevede de alle, at bygningen styrtede sammen, men nu skal de igen bo i et midlertidigt shelter på ubestemt tid.

Esraa (19) and Celine (1) fra Syrien

Aner ikke hvad fremtiden bringer

Kefaias unge sønner arbejder, hvor de kan, for at tjene nok til hele familien. Og mor Kefaia siger stille: ”Jeg aner ikke, hvad fremtiden bringer. Jeg ved ikke, hvor længe vi skal være her. Det er svært at være afhængig af hjælp fra andre i så lang tid. Men hvis vi ikke kunne være her, så ville vi skulle bo på gaden.” På billedet ser du hendes svigerdatter Esraa (19) med datteren Celine (1,5).

Kraftigste jordskælv i mere end 100 år

Den 6. februar om morgenen og igen om eftermiddagen samme dag ramte to tvillingjordskælv Tyrkiet og Syrien. Rystelserne kunne mærkes fra Istanbul til Amman og Cypern. Med en styrke på 7,8 var det et af de kraftigste jordskælv målt i det område i mere end 100 år. Tusindvis af mennesker har mistet livet, og endnu flere er sårede. Jordskælvet har efterladt millioner uden hjem. Vi knokler i både Tyrkiet og Syrien for at hjælpe dem, der har mistet alt.

IFRC har estimeret, at jordskælvet har påvirket 5 millioner mennesker i Syrien. I Syrien ramte katastrofen en befolkning, der allerede er i knæ efter 12 år med borgerkrig. En befolkning, som også kæmper mod kolera, og som nu risikerer en sundhedskrise efter mange er blevet fordrevet.

Læs mere her om, hvordan vi hjælper i Tyrkiet og Syrien