I Syrien er jordskælvet en dobbelt katastrofe i et land knækket af årelang krig. Men Røde Kors er altid til stede med hjælp og håb

Efter 12 års borgerkrig er området omkring Aleppo hårdt medtaget. Fattigdommen er ekstrem, og de overlevende efter jordskælvene er desperate. Derfor er Røde Kors’ arbejde i Syrien livsvigtig – ligesom din støtte er. 
 

Aisha fra Syrien sover under en bænk
Aisha og familien har i mange uger sovet under en parkbænk. De er rædselsslagne for, om deres hus pludselig kollapser i et efterskælv.

Leiga og hendes mand og børn flygtede fra Aleppo for syv år siden. Siden har de levet på flugt med deres fire børn. Det har været hårde år med afsavn, angst, sult og afmagt. Men de havde hinanden og stod det igennem. I år vendte de endelig hjem og begyndte at genopbygge deres gamle hus i det østlige Aleppo. Men fem dage senere kom jordskælvet. Leigas mand blev dræbt, og huset sank i grus. Og Leiga er knust. Hun står nu alene med fire traumatiserede børn, uden indtægt, uden hjem, uden håb.

Det er skæbnens grusomme ironi, at familien mister alt, netop som de vender hjem efter årene på flugt. Men de er slet, slet ikke alene. Der er tusindvis af historier som Leigas. Nu er det op til os at skabe trygge rammer for alle dem, der først blev ramt af krig og siden af jordskælv.

Akut behov for hjælp

Røde Kors er i fuld gang med at hjælpe både i Tyrkiet og i Syrien. Og i Syrien er behovet mere end akut. Derfor er dine faste bidrag så afgørende for hjælpearbejdet. Vi kæmper for at etablere nødvendige sanitære forhold, så vi undgår en koleraepidemi i de allerede overfyldte lejre. Vi uddeler rent vand, mad, tæpper, madrasser og midlertidigt husly. Kontanter til forarmede familier. Legetøj til chokerede børn. Og sundhedsklinikker til kvæstede og syge. Behovet er enormt, og vi arbejder i døgndrift.

De overlevende er dybt skræmte. Som Aisha (billedet) og familien, der i mange uger har sovet under en parkbænk. De er rædselsslagne for, om deres hus pludselig kollapser i et efterskælv. Så de forsøger at holde vinterkulden stangen med presenninger og tæpper under bænken. Og håber på, at de officielle instanser snart enten godkender eller kondemnerer deres hus.

Tak for din hjælp

Aisha på bare fem år har oplevet mere angst end de fleste. Men nu er der hjælp til hende og familien. Det kan vi bl.a. takke dig for. Tusind tak for den faste støtte, som når derud, hvor det gælder. Når det gælder.

Anders Ladekarl i Syrien 00:35

Tak til dig fra Røde Kors' generalsekretær

Generalsekretær Anders Ladekarl har netop besøgt Syrien. Her har han oplevet de enorme hjælpebehov efter jordskælvet og set, hvor stor forskel din støtte gør.

Se Anders' videohilsen til dig og dagsbogssiderne fra Syrien nedenfor.

Jafar er ambulanceredder i Syrien

Anders' dagbogssider fra Syrien

Røde Kors i Syrien (SARC) har de mest fantastiske unge frivillige, der er reddere og bemander ambulancestationer i landet. De rykker ud, når der sker ulykker, og de var på vagt, da jordskælvet ramte og var der mindre end ti minutter efter skælvet. En af de frivillige er Jafar, som jeg har taget et billede af. Jeg har kendt ham i fem år nu. Han fortalte mig, hvordan de gravede overlevende ud af murbrokkerne og forsøgte at få dem på hospitalet eller til klinikker. På den ene station, jeg besøgte, havde de kørt 250 mennesker på hospitalet og transporteret flere end 100 lig – alene på det første døgn. Allerede dagen efter fandt de kun en håndfuld overlevende. Det er fordi, de kan være der hurtigt, at de redder liv. Det betyder alt. De frivillige er unge mennesker, studerende, som bare gør det ud fra et ønske om at hjælpe. De får ikke noget for det, men bruger enorme mængder tid på at være der for andre i nød.

Frivillig arbejder med børn i Syrien

Anders' dagbogssider fra Syrien

Røde Kors i Syrien (SARC) laver sociale aktiviteter for de børn, der er ramt. Det er mere end bare leg og sang. De frivillige er virkelig gode til at snakke med børnene om, hvad et jordskælv er. Og de snakker om, at det er helt normalt, de tanker og følelser børnene har. At deres reaktioner er helt normale. De frivillige er trænede i at spotte de børn, der har ekstra behov for hjælp, så de kan følge op med dem individuelt. Det er virkelig vigtigt med den her tidlige psykosociale støtte, så børnene ikke udvikler langvarige traumer. Faktisk er den psykosociale indsats i Syrien bygget op i samarbejde med Dansk Røde Kors de seneste 15 år. Det er super at se, at det projekt, vi startede sammen i 2008, er vokset fra en lille idé til nu at kunne hjælpe tusindvis af børn, som er påvirkede af det her jordskælv. Jeg var med til at starte projektet op, og når man ser det på den lange bane, så er det fantastisk at se, hvad vi faktisk har udrettet.

Jordskælvene i Tyrkiet og Syrien: Sådan hjælper vi

Den 6. februar om morgenen og igen om eftermiddagen samme dag ramte to tvillingjordskælv Tyrkiet og Syrien. Rystelserne kunne mærkes fra Istanbul til Amman og Cypern. Siden har mere end 1.600 efterskælv ramt området. Det samlede dødstal overstiger 50.000 mennesker. Millioner af mennesker er påvirkede, 100.000-vis af hjem er ødelagte, og flere millioner mennesker er gjort hjemløse. Vi knokler i både Tyrkiet og Syrien for at hjælpe dem, der har mistet alt.

I Syrien har Røde Kors i Danmark indtil nu støttet 2,5 millioner mennesker:

  • Støtte til 5 sundhedsklinikker, 1 akutklinik og 2 mobile psykosociale klinikker  med fokus på traumer
  • Uddeling af presenninger til midlertidigt husly, madrasser, tæpper samt mad til 1,2 millioner personer
  • Uddeling af kontanter til omkring 40.000 husstande (ca. 200.000 personer)
  • Hjælp til cirka 5.000 børn i form af kasser med legetøj, tøj mm. i forbindelse med psykosociale indsats
  • Etablering af adgang til rent drikkevand og ordentlige sanitære forhold

Derudover har Røde Kors i Danmark sendt delegater afsted med ekspertise inden for katastrofeberedskab, logistik, sundhed, mental sundhed og psykosocial støtte samt finans. Læs mere her om, hvordan vi hjælper i Tyrkiet og Syrien