I sikkerhed i Danmark. Hvad nu?

Røde Kors arbejder for, at flygtninge skal have en tryg, meningsfuld og værdig hverdag. I hele landet er vi klar til at hjælpe flygtninge på plads i asylcentre og i deres nye lokalsamfund. 
 

Ninel og hendes søn Daniel er flygtet fra Ukraine:

Daniel mistede sin tøjkanin, da de flygtede fra Ukraine. Nu har han fået en præcis magen til i vores flygtningecafé i Glostrup. "Han blev ellevild, da han så den", fortæller mor Ninel. Kaninen blev omgående døbt Zaza (som den gamle kanin) og skulle selvfølgelig fodres med flødeskumskage.

Sådan hjælper vi flygtninge i hele landet

Når de første akutte behov som husly, mad og tøj på kroppen er på plads, opstår der en række spørgsmål hos de fleste flygtninge. De er nysgerrige på at forstå landet, de nu skal bo i, og de er ivrige efter at skabe nogle faste hverdagsrutiner for sig selv og deres børn. Heldigvis står Røde Kors klar med en lang række tiltag, der gør livet lettere for alle nyankomne.

Vi tilbyder sprogtræning til både børn og voksne på sprogcafeer, hvor der også er fokus på netværk og leg for børnefamilierne. Online sprogtræning foregår på sprogland.dk. Her kan man booke en tid med frivillige sprogtrænere fra Røde Kors og træne hverdagsdansk, udtalelse af ord eller forberedelse til dansk eksamen.

Hos Venner Viser Vej kan flygtninge blive matchet med en frivillig ven eller venskabsfamilie, der kan hjælpe med støtte til jobsøgning, at skabe sig et lokalt netværk og forstå det danske system. Der skabes også mange vigtige venskaber og netværk til fodboldtræning, lektiehjælp og på ferielejre.

Netværket ”Røde Kors Parat” hjælper med at løse akutte opgaver. Det kan fx være hjælp til transport, følgeskab til vigtige aftaler eller hjælp til at komme på plads i ny bolig. Har man brug for hjælp her og nu, kan man ringe til vores hjælpelinje på tlf.: 3529 9660. Her er et landsdækkende netværk af frivillige parathjælpere klar til at træde til og løse akutte opgaver. 

De flygtninge, der har mistet kontakt til familiemedlemmer på flugten, kan få hjælp af Røde Kors’ Eftersøgningstjeneste. Det giver ro i sjælen at vide, hvor forældre eller ægtefæller er henne, og om de er i sikkerhed. 

Tak for din hjælp

Vi rækker altså ud på mange måder for at byde nyankomne velkommen i landet. Det er du selv en stor del af med din trofaste støtte – og det siger vi dig tusind tak for!

27-årige Helena er frivillig i Tryghedszonen på Københavns Hovedbanegård

Helena er frivillig i Røde Kors

Vil du også være frivillig i Røde Kors? Du kan både hjælpe med midlertidige opgaver eller blive fast frivilligven til en flygtning. Læs mere om at være Parathjælper her.

I Tryghedzonen kan flygtninge fra Ukraine få tryghed og ro samt information om, hvilke muligheder de har på deres videre rejse. “Jeg har hjulpet lige siden krigen brød ud. Da jeg så Tryghedszonen, tænkte jeg, at det var en fantastisk idé," fortæller Helena. Til daglig arbejder hun som sygeplejerske og brænder inderligt for at kunne hjælpe andre mennesker i nød.

Helena hjælper med mange forskellige ting, fx med omsorg og psykosocial støtte. Det kan også være med mere basale behov, hvis flygtningene er sultne eller tørstige. Derudover hjælper Helena også med den videre transport: “Hvis de ved, hvor de skal hen, hjælper vi dem hen på perronen. Andre ved slet ikke hvor de skal hen, fordi de lige er kommet til Danmark, og så guider vi dem videre."

Sådan hjælper Røde Kors ukrainske flygtninge

Danmark modtager lige nu historisk mange flygtninge som følge af krigen i Ukraine, og behovet for medmenneskelig hjælp er enormt. Røde Kors arbejder for, at flygtninge skal have en tryg, meningsfuld og værdig hverdag. Her i landet er vi klar til at hjælpe flygtningene på plads i deres nye lokalsamfund – hvad enten de skal være her i en kort eller lang periode. Samtidig gør vi i Ukraine og nærområderne alt, hvad vi kan, for at hjælpe mennesker med akut behov for nødhjælp.