act PIGELIV/ DRENGELIV

act PIGELIV / DRENGELIV handler om piger og drenges livsvilkår og udfoldelsesmuligheder i Danmark og i verden.

Se lærervejledningen her

Bestil materialet her

Facts om piger og drenge i verden

Hvem lever længst? Hvem får en uddannelse? Bliv klogere på hvordan piger og drenge lever i verden. 

1. Hvem passer markerne i Afrika? 
Kvinderne passer ofte de små marker, hvor de dyrker mad til familien. Nogle marker er så store, at man kan dyrke nok til at sælge noget af det, man dyrker. Det er oftest mændenes job at passe de store marker.

2. Hvem lever længst? 
I Afrika og Mellemøsten lever kvinderne to-fire år længere end mændene. I Danmark bliver kvinder cirka fire år ældre end mænd.

3. Hvor langt skal afrikanske kvinder gå for at hente vand? 
Mange afrikanske kvinder går omkring seks km for at hente vand og bærer ofte mere end 20 liter vand på hovedet. Det betyder, at 40 milliarder arbejdstimer går tabt hvert år på det afrikanske kontinent på grund af den tid, der bliver brugt på at hente vand.

4. Er der flest drenge eller piger, der får en uddannelse i Mellemøsten? 
I Mellemøsten er der flest drenge, der får en lang uddannelse. Det er fordi pigerne ofte bliver gift i en meget tidlig alder, og så er der ikke tid til at gå i skole, for de skal passe hus og børn. I Danmark er det omvendt, der er nemlig flere piger end drenge, der får en lang uddannelse.

5. Er der flest drenge eller piger, der flygter alene til Danmark? 
De fleste børn, der flygter alene, er afghanske drenge. De flygter fra deres land, fordi de håber på en bedre fremtid i et andet land. Hvis pigerne flygter, er det fordi hele familien flygter sammen. I 2010 flygtede 432 børn alene til Danmark.

6. Er det kun mænd der bestemmer i Afrika? 
Nej, det er det ikke. I Rwanda, som er et land i Afrika, er der faktisk flere kvinder som arbejder i parlamentet end mænd. Et parlament er dem, der bestemmer over landet, ligesom Folketinget i Danmark. I Danmark er det omvendt, for der er flere mænd, der arbejder i Folketinget end kvinder.

7. Hvornår fik kvinder lov til at stemme i Danmark?
Det var først i 1915, at kvinder fik lov til at stemme ved valgene i Danmark. Før det var det kun mændene, der måtte stemme. Næsten 100 år efter, nemlig i 2011, fik Danmark sin første kvindelige statsminister. England fik allerede deres første kvindelige premiereminister i 1970.

8. Hvad kalder man drenge og piger i nogle af Sveriges børnehaver? 
I nogle af Sveriges børnehaver siger man ikke ”hun” eller ”han” til hinanden, men bruger ordet "hen" i stedet for. På den måde gør man ikke forskel på, om det er en pige eller en dreng, man taler til.

Vil du lave din egen indsamling?

Så se mere her.