Thumbnail

Hjerte-Lunge-Redning

Hvis du ser, at der ligger en og flyder i skolegården, er det en god idé at gå hen at se, om noget er galt. Du skal give hjertemassage og mund-til-mund – såkaldt Hjerte-Lunge-Redning – når en person er bevidstløs og ikke trækker vejret. Det kan holde et menneske i live, indtil ambulancen kommer. Hjerte-Lunge-Redning hører til livreddende førstehjælp – punkt to i de fire hovedpunkter.

Hjertestop i skolegården

Tjek, om fyren i skolegården bare dovner, eller om han er gået helt ned med flaget. Hvis det sidste er tilfældet, så tjek hans vejrtrækning. Hvis han ikke trækker vejret, har han hjertestop. Du skal i gang med hjertemassage for at holde ham i live.

Strip og kys

Tag så meget af hans tøj af hans bryst, som du kan, uden at det bliver pinligt. Læg én hånd midt på hans brystkasse og den anden ovenpå (hvis det er en baby, skal du kun bruge to fingre, og på et mindre barn skal du bruge én hånd). Tryk så 30 gange. Herefter skal han have mund-til-mund. Tungekys er bandlyst her – han har brug for luft, ikke savl. Sørg for at klemme hans næsebor sammen med to fingre og pust så to gange ind i hans mund. Fortsæt med 30 tryk og to pust, indtil ambulancen kommer. Hvis du er klar til at give den hjælp, er du også klar til at læse om blødninger!

FAKTA OM HJERTE-LUNGE-REDNING

Vidste du at...

  • Omkring 3.500 mennesker hvert år får hjertestop i Danmark?
  • Ved et hjertestop er det altid bedre at gøre noget end slet ikke at gøre noget?
  • Den kliniske betegnelse for et hjertestop er ”en bevidstløs person, der ikke trækker vejret normalt”?

Kilder: Hjertestopregistret, Hjerteforeningen