Vores krigskirurger redder liv i Den Centralafrikanske Republik

I øjeblikket bliver civile jagtet med knive og macheter i Den Centralafrikanske Republik, og flygtninge har spredt sig ud over hele landet. Internationalt Røde Kors kommer frem med hjælp på trods af de svære omstændigheder.
 
 

27.02.14. kl: 15:30 Tekst: Asbjørn Mølgaard Sørensen Video: Louise Boesen

Der er en konstant risiko for at blive angrebet, infrastrukturen er dårlig, og det er svært at finde de mange flygtninge, som gemmer sig rundt omkring i Den Centralafrikanske Republik.

Det gør det svært for Røde Kors at nå ud med hjælpen til de omkring 700.000 interne flygtninge, der ifølge FN befinder sig i landet. Alligevel er det lykkedes at komme frem med hjælp til mange.

Marie-Servane Desjonqueres, der sidder i vores kommunikationsafdeling i Syd- og Centralafrika, fortæller her, hvordan vi hjælper, og hvilke udfordringer vores medarbejdere og frivillige står over for.

Hvordan er den nuværende situation?

”De sidste par dage har faktisk været stille i forhold til volden, men det ændrer sig konstant fra dag til dag. Stemningen skifter lynhurtigt, og der er ingen, der ved, hvad der kan ske i morgen. I øjeblikket er der mange tusinde flygtninge spredt over hele landet, og det er svært at finde frem til dem,” siger Marie-Servane Desjonqueres.

Hvad gør vi for at hjælpe?

”Vi har to hold af krigskirurger på hospitalet i hovedstaden Bangui. De har siden starten af året foretaget 530 operationer på sårede patienter. Vi kører også ud med vand til flygtningene. Vi har faktisk uddelt syv liter per person per dag siden december måned. Vi kører også ud med mad og tæpper, men det er svært at nå ud til alle. Derudover giver vi også kurser i hygiejne i flygtningelejrene for at undgå spredning af sygdomme. Vi er også i gang med at starte psykosocial hjælp til de traumatiserede ofre.”

Hvad står i vejen for jeres arbejde?

”For det første, så er der praktisk talt ingen velfungerende veje i Den Centralafrikanske Republik, og flygtningene er spredt for alle vinde. Det er simpelthen svært at finde ud af, hvor mange af dem befinder sig. For det andet, så er der en konstant risiko for at blive angrebet af militsen. Vi er flere gange blevet truet, mens vi forsøgte at hjælpe ofrene.”

Hvad kommer der til at ske det næste stykke tid?

”Regntiden begynder snart, og det gør det endnu sværere at komme rundt. De dårlige veje vil blive meget mudrede, og så er der endnu flere steder, vi ikke kan komme hen. Vi er fortsat i konstant dialog med de væbnede militser, og vi prøver at få dem til at stoppe volden,” slutter hun.