Vores frivillige er forberedte på konsekvenser af grænsekontrol

Regeringen har indført midlertidig grænsekontrol til Tyskland efter at Sverige har lukket grænsen for flygtninge uden identifikationspapirer. I Røde Kors er vores frivillige forberedte på konsekvenserne. _DSC6113_Claus Randrup
 
 

Arkivfoto: Claus Randrup

I Røde Kors er vi til stede, når der er behov for hjælp.

Derfor er vi også forberedt på at hjælpe de danske myndigheder med at håndtere den ekstraordinære situation, der er opstået i forbindelse med Sveriges grænsekontrol og regeringens indførelse af midlertidig grænsekontrol ved den tyske grænse. 

Vi er en del af det nationale beredskab og hjælper de flygtede mennesker, der har behov for det.

Tryghedszone på Hovedbanegården

På Københavns Hovedbanegård har vi efter aftale med DSB etableret en tryghedszone for strandede flygtninge, hvor frivillige fra Røde Kors uddeler tøj og mad, har aktiviteter for børn og tilbyder varme.

Her er har vi et samarbejde med Dansk Flygtningehjælp om asylrådgivning og Hovedbanegårdens Frivillige om praktisk hjælp.

Hvis nogle af de strandede flygtninge søger asyl i Danmark, er det politiets og Udlændingestyrelsens rolle at registrere dem og behandle deres sag. Derefter er Røde Kors klar på Center Sandholm til at tage imod dem med tryghed og varme efter helt sædvanlige procedurer. Denne opgave løser vi, fordi Integrationsministeriet har bedt os om det.

Klar til at skabe tryghed ved modtagecentre

Skulle det være nødvendigt for politiet at åbne modtagecentre for de udokumenterede migranter, der ikke søger asyl i Danmark, så har Røde Kors – efter aftale med politiet, forberedt tryghedsinitiativer, aktivering for børn, uddeling af tøj, familiekontaktmuligheder med mere på to af de tre centre, der er forberedt.

Men det er vigtigt at sige, at det er politiet, der driver modtagecentrene. Der er ikke på nuværende tidspunkt truffet beslutning om åbning af politiets modtagecentre.

Alle aktiviteter har Røde Kors igangsat som humanitær bistand til mennesker i nød i forlængelse af vores traditionelle humanitære mandat og arbejde – herhjemme og ude i verden. "