Vi må ikke glemme de mange mødre, der dør under krig og konflikt

Når du har læst dette indlæg, er 5 kvinder døde i barselssengen - vores præsident Hanna Line Jakobsen skriver her om et overset problem: de mange kvinder, der dør i konfliktområder i forbindelse med graviditet og fødsel.Hanna Line
 
 

13.05.2016 Af Hanna Line Jakobsen, præsident for Røde Kors. Foto: Morten Holtum

Jeg husker mine egne graviditeter som en tid fyldt med glæde og drømme. Der er mange ting, man som kommende forældre kan være usikre på, når man skal have sit første barn,

Men selve fødslen var jeg fuldstændig tryg ved - selv da vi fandt ud af, at min datter lå med numsen nedad – en komplikation, der mange andre steder ville gøre en fødsel livsfarlig for både mor og barn. Jeg var i den heldige situation, at jeg var omgivet af dygtige mennesker i det danske sundhedsvæsen.

Millioner af kvinder verden over har ikke den mulighed. Deres virkelighed er en helt anden.

300.000 mødre dør hvert år

Mange bliver uønsket gravide på et meget tidligt tidspunkt i livet.
Den eneste hjælp de har, er deres familier, og hvis de har brug for faglig hjælp må de selv gå mange kilometer til nærmeste sundhedsklinik – hvis der overhovedet er sådan en til rådighed.

Hjælp en mor til en sikker fødsel

Der er ingen jordemødre eller fødselslæger til at hjælpe. Derfor er komplikationer – som den jeg selv oplevede – ofte ensbetydende med at enten mor eller barn eller begge dør under eller efter fødslen.

Hvert år dør mere end 300.000 kvinder i forbindelse med graviditet eller fødsel – det svarer til, at 35 kvinder dør hver time. Og hvert år dør knap 5 millioner børn under fødslen eller i løbet af deres første levemåned.

Flest mødre dør i lande med krig og konflikt

Fra på tirsdag er Danmark vært for ’Women Deliver’. Det er en international konference, som sætter fokus på piger og kvinders sundhed, rettigheder og trivsel.  Konferencen bliver den største konference om disse emner i mere end 10 år, og der er i høj grad brug for, at vi får verdens øjne rettet i den retning.

Det er problemer med global relevans, tænk bare på diskussionen på vore egne breddegrader om hævnporno.

Støt vores arbejde med at give gravid en sikker fødsel

Men allermest påtrængende er behovet for at diskutere pigers og kvinders forhold i skrøbelige stater og områder præget af krig og konflikt. Her udsættes tusinder af kvinder dagligt for seksuel vold, overgreb og undertrykkelse i ly af konflikter eller mangel på politisk handlekraft.

Næsten to ud af tre kvinder, der dør i forbindelse med graviditet og fødsel, kommer fra lande påvirket af konflikt. Her handler graviditet ikke kun om at skabe liv, men udgør ofte en skræmmende stor risiko for at miste livet.

Glem ikke humanitær hjælp til gravide

Derfor er det ufatteligt vigtigt, at verdenssamfundet drøfter, hvordan man kan styrke sundhedsindsatsen og hjælpen til piger og kvinder – ikke mindst gravide – i disse konfliktområder, og det bør være et helt centralt emne, når nu verdenssamfundet er samlet for at drøfte netop kvinders vilkår i verden.

Det er helt afgørende, at den humanitære indsats omfatter hjælp til gravide – for eksempel via de mobile klinikker, som Røde Kors driver i Syrien.

Samlet set er de humanitære spørgsmål desværre trængt i baggrunden på ’Women Deliver’ konferencen, og det er trist for dermed risikerer vi, at de mest sårbare kvinder slet ikke kommer ud af den skyggeverden, som de lever i, mens krige og konflikter raser omkring dem.

Løsningen er enkel

Rent bortset fra det desperate behov for at sætte en stopper for den seksuelle vold, ved at få konfliktende parter til at respektere krigens regler og basal menneskelighed i det hele taget, så er løsningerne forholdsvist enkle.

Der er brug for jordemødre og sundhedsassistenter og basale faciliteter til at hjælpe ved komplikationer - der som oftest ville være helt banale i et bare nogenlunde fungerende sundhedssystem. Det er en opgave, vi som verdenssamfund både kan og skal være i stand til at løfte.

App til mobilen redder mødres liv

Hvis du har læst dette fra starten, har du måske brugt 10 minutter og i den tid er 5-6 kvinder døde som følge af komplikationer ved fødslen.

Jeg håber, at vi kan få rettet verdens fokus derhen. Meget gerne med hjælp fra de 5-6000 mennesker, der de kommende dage er samlet i København for at drøfte kvinders vilkår i verden.