Vi laver katastrofearbejde i Danmark

Nærmere bestemt i Frederikssund, hvor stormen Bodil i december, drev en del mennesker fra hus og hjem. Formand for Røde Kors Frederikssund og tidligere nødhjælpsdelegat, Carsten Pontoppidan, har koordineret indsatsen.Carsten Pontoppidan (1)
 
 

13.01.2014 kl. 13:30 Af Mathilde Risvig, Foto: Birgitte Masson

Når naturkatastrofer rammer i Danmark er det heldigvis ikke med samme styrke som eksempelvis den tyfon, der i november ramte Filippinerne. Men stormen Bodil, der gik henover Danmark i december, har faktisk forårsaget mere skade end man skulle tro.

Ægtepar evakueret i båd

I Frederikssund, ved Roskilde Fjord, blev et sommerhusområde og dele af Frederikssund by oversvømmet. I nogle af husene stod der vand til op over en meters højde. Et ældre ægtepar blev reddet ud af deres hus gennem et vindue og herefter evakueret i en båd, fortæller Carsten Pontoppidan.

Og ligesom Røde Kors har sendt nødhjælpsarbejdere til Filippinerne, har vi også haft folk i sumpen i Frederikssund. Blandt andet en psykolog fra Røde Kors psykosociale beredskab, hvis opgave det er, at gøre folk berørt af katastrofer i stand til mentalt at komme ovenpå igen og klæde dem godt på, hvis noget lignede skulle ske igen.

Nødhjælp i egen kommune

Carsten Pontoppidan, en 69-årig pensionist, er formand for Røde Kors i Frederikssund. Han er også en rutineret tidligere nødhjælpsarbejder for Røde Kors og FN. En uge efter Bodil satte Danmark under vandpres, fik han et opkald fra Frederikssund Kommune, der ville have ham til at koordinere den indsats, der skulle til, for at hjælpe folk videre. ”Jeg havde ikke forventet, jeg i min pensionisttilværelse skulle koordinere nødhjælp i min egen kommune,” smiler Carsten.

Efter kommunens henvendelse, gik Carsten i gang og allierede sig med andre frivillige organisationer i området: Lions Club, Spejderen og Ældre Sagen. Sammen har de håndteret i alt 50 henvendelser om hjælp. Ledt efter forsvundne katte, evakueret folk, skaffet nye møbler, skaffet varm mad og kaffe lige da Bodil havde ramt, og strøm og vand var gået, stillet juridisk og forsikringsmæssige hjælp til rådighed og holdt et stormøde, hvor 50 mennesker mødte op.

Krisehjælp fra psykolog

Bodils hærgen i især Frederikssund kan måske virke som et lille skvulp i et glas vand, men som Carsten Pontoppidan siger: ”Det er alvorligt for de mennesker, det ramte og mange af dem var og er i chok.” Derfor holder Røde Kors endnu et stormøde lørdag den 18. januar, hvor en psykolog vil hjælpe med at sætte ord på de chokreaktioner, man typisk kan få efter en katastrofe.

Carsten Pontoppidan mener selv, det var heldigt han var der, og han synes det giver god mening med et nationalt beredskab, hvis noget lignende sker en anden gang herhjemme.