Vi har matchet rekordmange julegæster og værter

295 julegæster og værter er netop blevet matchet i vores ’Julevenner’-aktivitet, hvor gæstfrie værter juleaften åbner deres hjem for mennesker, der ellers skulle sidde alene.Kathrine Friis
 
 

23. december 2014, kl. 14:00. Tekst: Julie Lorenzen. Foto: Kathrine Friis og hendes familie har meldt sig som juleværter for første gang i år.

295 steder rundt om i landet vil der juleaften være ekstra gæster rundt om julebordet. Her er gæstfrie juleværter nemlig blevet matchet med mennesker, der mangler selskab juleaften. Det sker gennem vores aktivitet ’Julevenner, der har eksisteret de seneste tre år.

Det er det højeste antal matches nogensinde – sidste år blev 176 juleværter- og gæster matchet, mens tallet i 2012 var 138. Røde Kors’ mål i år var at matche 300 gæster og værter, fortæller præsident Hanna Line Jakobsen – et mål der altså stort set er nået.

”I Røde Kors arbejder vi året rundt på at bekæmpe ensomhed gennem vores forskellige aktiviteter. Men det er især i julen, ensomheden mærkes, hvis man ikke har familie eller venner at fejre jul med. Derfor er jeg rigtig glad for, vi nu kan hjælpe 295 mennesker, der ellers skulle sidde alene i julen, med at få en god juleaften,” siger Hanna Line Jakobsen.

Skal købe julegaver for første gang i mange år

Vi har modtaget flere glade hilsner fra julegæster, der glæder sig til juleaften.

Der er blandt andet kommet denne anonyme besked:

”Jeg skal være gæst hos en hel familie med to børn og to bedsteforældre. Det bliver meget spændende! For første gang i mange år skal jeg købe julegaver til nogen. Jeg glæder mig helt til denne traditionsrige dag, fordi jeg ikke skal være alene og endnu mere fordi, der er nogen, der har plads til mig derude. Det er stort.”

Flest ensomme unge og ældre

263.000 danskere føler sig ifølge tal fra Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil ofte alene på tidspunkter, hvor de hellere ville være sammen med andre.

Den Nationale Sundhedsprofil viser, at det mest er ældre og unge, der føler sig alene.

Af de 157.000 adspurgte svarer 8,1 procent af de 16-24-årige, at de ofte føler sig uønsket alene, og det samme gør 9,2 procent af dem, der er 75 år eller ældre.