Vi forbereder os på tyfon i Filippinerne

Tyfonen Hagupit forventes at ramme Filippinerne lørdag morgen. Vi forbereder os på tyfonens rasen og er klar til at hjælpe dem, der får brug for hjælp.Hagupit

Tyfonen Hagupit rammer Fillipinernes østlige kyster tidligt lørdag morgen. Grafik: The Weather Channel

 

Af Simon Rune Knudsen, den 5. december kl. 15.00

I Stillehavet trækker det endnu en gang op til storm. Tyfonen Hagupit nærmer sig Filippinerne fra øst med kraftige vindstød, styrtregn og stormflod.

Hagupit er med vindstød på op til 230 kilometer i timen den kraftigste tyfon, der har ramt Filippinerne i år. Den forventes at ramme nogle af de samme områder, som for et år siden led under tyfonen Haiyan, der med vindstød på over 300 kilometer i timen var den kraftigste tyfon, der nogensinde har ramt landet.

Kan ramme millionby

Haiyan efterlod 7000 døde eller savnede og mere end 1 million ødelagte huse. Og selvom Hagupit ikke er nær så stærk som Haiyan, kan den forårsage store ødelæggelser på grund af dens retning. Ifølge prognoserne kan Hagupit nemlig ramme de områder, der endnu ikke er kommet på fode efter sidste års supertyfon, eller dreje mod nord.

- I nogle af de områder, der blev hårdest ramt af Haiyan, bor mange stadig i telte og er afhængige af hjælp. Derfor er de meget sårbare, hvis Hagupit rammer der, siger Arne Vågen, der er katastrofechef i Røde Kors.

Nogle prognoser peger på, at Hagupit vil ændre retning og blæse af sted mod øen Luzon. Det er især problematisk, da det kan sætte tyfonen på kollisionskurs med millionbyen Manila.

- Det er nok skrækscenariet. Manila er en meget stor by, der kan være svær at evakuere på kort tid, fordi infrastrukturen er dårlig, siger Arne Vågen.

Bedre forberedte denne gang

Både Røde Kors og de filippinske myndigheder er forberedte på Hagupit. Store dele af kystområderne er allerede blevet evakueret, og myndighederne har valgt at evakuere længere ind i landet, end man gjorde sidste år.

Filippinsk Røde Kors er også i fuld gang med at forberede sig på tyfonens landgang. De står blandt andet klar med redningsmandskab, ambulancer, mad, telte og felthospitaler, der er klar til at blive taget i brug, når omfanget af tyfonens skader er gjort op.

- Vi arbejder i øjeblikket på at sikre vores varehustelte, så alt vores inventar ikke forsvinder under tyfonen. Desuden koordinerer vi med de lokale myndigheder, hvordan vi bedst mulig reagerer, når tyfonen har passeret, og vi skal rykke ud med hjælp, siger John Kalhøj, der er logistisk koordinator for Røde Kors og befinder sig på den filippinske ø Panay.

Ifølge John Kalhøj er lokalbefolkningen også selv gode til at forberede sig på Hagupit.

- Torsdag kørte jeg rundt på Panay og fik et meget positivt indtryk af, at folk var i gang med at sikre deres huse. Et sted havde de bundet alle deres møbler fast på taget som sikring, andre havde bundet bambusstænger på taget og lagt sandsække omkring deres huse. Alt i alt så er folk meget bevidste om situationens alvor, og gør deres bedste for at være parate.