Underernærede børn og voksne spiser græs

Den humanitære situation forværres dag for dag for den stigende gruppe internt fordrevne i Syrien, fortæller vores landekoordinator Asif Khan. Moadhamiyajpg 2
 
 

30.12.2013 kl. 09:00 Af Anne Skovgaard, Foto: SARC

Hvordan mærker syrerne i dagligdagen at krigen fortsætter med uformindsket kraft?

Vi får blandt andet flere og flere meldinger fra sundhedspersonale i SARC (Syrisk Arabisk Røde Halvmåne) om fejlernærede og underernærede børn. Børn som blandt andet ikke får mælk og hvor kosten er sparsom og tilfældig, fordi der simpelthen mangler alt. Samtidig er sygdomme som for eksempel polio, der har været udryddet i 13-14 år, begyndt at dukke op.

Støt ofrene i Syrien

Du mødte sidst i oktober nogle af de mennesker, som blev evakueret fra Damascus-forstaden Moadamiya  efter næsten et års belejring. Hvordan havde de det?

Jeg mødte både børn og voksne, som var afmagrede og forpinte.  Flere af de voksne havde spist græs og ukendte urter for at overleve, Mange var så sløve og udmattede at de ikke kunne ikke gå selv. De voksne havde forsøgt at reservere den smule mad der var tilbage til børnene, og mange fik kun mad en gang om dagen. Vi har nu hjulpet dem med mad og shelters, men der er stadig flere tusinde tilbage i ulykkelige omstændigheder i Moadamiya.

Hvordan er sitautionen i forhold til vinterens der nærmer sig hastigt ?

Der mangler elektricitet og brændstof mange steder, og et stigende antal internt fordrevne søger tilflugt i bl.a. ødelagte fabrikker og halvfærdige bygninger. Det gør situationen værre dag for dag. Frygten er blandt andet, at mange vil begynde at lave farlige bål indendørs for at holde varmen. Dette vil kunne skabe mange luftvejsproblemer og farlige sundhedsrisici.

Støt ofrene i Syrien

Hvad gør Røde Kors for at hjælpe?

Vi uddeler blandt andet madrasser, tæpper og presenninger. Målet er at nå henved 60.000 mennesker. Dertil kommer, at vi sammen med Tysk Røde Kors arbejder på at skaffe mælkeplulver til fordeling blandt de mest trængende børnefamilier. Det vil ske i samarbejde med SARC-frivillige og SARCs klinikker. Når det gælder uddeling af non-food hjælp, vil den blive fordelt i områderne Rural Damascus, Homs, idlib, Aleppo og Darra, mens mælkepulver vil blive fordelt i Der-e-Zore og Raqqa.