Tilfældigheder har sendt Nikoline verden rundt

I dag blev den ærefulde Florence Nightingale-medalje uddelt til to danske sygeplejersker. Medaljen er en international pris, der gives til sygeplejersker fra hele verden, som har udført et stykke arbejde, der er udover det sædvanlige. Prisen uddeles af Internationalt Røde Kors hvert andet år, og med fredagens vindere har kun 40 danske sygeplejersker modtaget medaljen siden 1920. Nikoline Sarsgaard Klausen var den ene vinder af prisen. Nikoline Klausen
 
 

Af Mads Mostrup Jensen, Dansk Sygeplejeråd 19/05/17

Fra midnatssol og isbjørne i det nordlige Grønland til ørkensol og selvmordsbomber i det krigshærgede Irak.

Nikoline Sarsgaard Klausen er kommet vidt omkring, men selv om hun er født med en god portion rejselyst, var det aldrig planen, at hun skulle arbejde som sygeplejerske i nogle af verdens mest ugæstfrie egne.

Da hun begyndte at studere, var det andre drømme, der trak.

”Jeg ville være hjemmesygeplejerske. Det var mit mål, og det kommer jeg måske til at prøve en dag,” siger hun.

Men der kommer til at gå nogle år, før hjemmesygeplejen får glæde af Nikoline Sarsgaard Klausen. I stedet har den 30-årige sygeplejerske viet en del af sin karriere til at rejse verden rundt med Læger uden Grænser, og derfor modtog hun i dag Florence Nightingalemedaljen.

Det var en kollega på et grønlandsk sygehus, der plantede frøet.

”Han var selv på vej til en udstationering, og han spurgte mig med et smil på læben, om jeg ikke havde lyst til at arbejde i shorts og sandaler i stedet for overtrækstøj. Jeg tyggede lidt på det og besluttede mig for at gøre det.”

Beslutningen har ført hende til Sydsudan og Irak, hvor hun har ydet medicinsk nødhjælp til mennesker på flugt og i dyb fattigdom med krig og ødelæggelse lige i hælene.

”Alle mennesker har ret til lægehjælp. Det er min opgave at yde det, og så må jeg tro på, at der er andre, der sørger for min sikkerhed,” siger Nikoline Sarsgaard Klausen.

I Irak har hun været med til at oprette mobile sundhedsklinikker, og i Sydsudan var hun med til at vaccinere mere end 30.000 børn.

Lige nu holder Nikoline Sarsgaard Klausen en pause fra rejselivet, mens hun videreuddanner sig til anæstesisygeplejerske. Men hun vil bestemt ikke afvise, at hun igen en gang i fremtiden lader sig udsende.