10 år efter tsunamien i Sydøstasien

I dag er det 10 år siden, at et enormt jordskælv ud fra Sumatras kyst forårsagede en af de mest destruktive tsunamier i verdenshistorien.Tsunami2004 Tillmayor IFRC
 
 

Af Simon Rune Knudsen, foto: Till Mayor, dato: 26.12.2014

Den 26. december 2004 kl. 07.58 sætter et jordskælv på bunden af Det Indiske Ocean gang i enorme kræfter. Efter skælvet, der er det kraftigste i verden siden 1964 og måler 9,1 på richterskalaen, spreder en stor flodbølge sig med dødbringende hast over havet og skaber død og ødelæggelse i 14 lande.

Mere end 226.000 mennesker bliver dræbt og utallige mister deres hjem som følge af tsunamien. I dag, 10 år efter katastrofen, er de ramte lande stadig mærkede af tsunamiens konsekvenser.

De mennesker, der overlevede tsunamien, stod over for en næsten umulig opgave. De skulle nemlig ikke bare genopbygge deres ødelagte land, men også komme sig psykisk oven på tabet af pårørende og det aftryk, den voldsomme katastrofe efterlod.

Verden bakkede op

Vi hjalp dem på vej. Herhjemme indsamlede I til fordel for Røde Kors mere end 218 millioner kroner, som siden er blevet brugt til at hjælpe tsunamiens ofre. På verdensplan samlede Røde Kors mere end 14,9 milliarder kroner ind.

Med de penge er vi nået ud til 4,8 millioner mennesker. Vi har bygget 57.000 nye hjem og 161 skoler. Vi har bygget eller genopbygget 290 hospitaler og sørget for, at mere end 700.000 mennesker igen har adgang til rent drikkevand.

Og vi har været med til at forebygge lignende katastrofer. Vi har investeret i systemer, der kan advare befolkningen, hvis det skulle ske igen, og vi har sikret, at befolkningen er klar til at reagere, når katastrofen rammer. Derfor er vi i dag meget bedre forberedt, hvis en lignende katastrofe skulle ske.

Besøg Røde Kors' tsunami-side her

Hvis du vil vide mere om tsunamien, dens konsekvenser, og hvordan vi har hjulpet, kan du besøge vores internationale tsunami-hjemmeside. Her finder du også spændende personhistorier og et bedre indblik i, hvordan de enkelte lande blev påvirket af katastrofen.