Syriske palæstinensere har hårdt brug for lægehjælp

Natlige rottebid og diarre-problemer er blot nogle af de sundhedsmæssige konsekvenser, efter et stigende antal syriske palæstinensere er flygtet tilbage til Libanons flygtningelejre fra Syrien.Ain er en syrisk-palæstinensiske pige fra Syrien, der bor i en overfyldt teltlejr i Libanon.

Denne syrisk-palæstinensiske pige bor i en overfyldt teltlejr i Libanon. Hun lider næsten konstant af diarre og opkast. Et nyt Røde Kors projekt skal støtte op om sundhedsarbejdet i flygtningelejrene.

20.08 2013 kl. 15:20 Af Anne Skovgaard, Foto: Anne Skovgaard

En yngre far med garvet læderhud har sin treårige søn på hoften. Han trækker sønnens hånd hen mod mig, så jeg kan se hans langefinger.  Jeg ser et lille mærke, men forstår først sammenhængen gennem tolken:


”Han fortæller, at sønnen er blevet bidt af rotter to gange om natten de fem måneder, de har boet her. Nu tør drengen næsten ikke lægge sig til at sove.”  

Hjælp ofrene for krigen i Syrien

Drengen og faderen bor med ni andre familiemedlemmer klumpet sammen i to små rum på hver knapt 10 kvadratmeter i en teltlejr, som er skudt op i den palæstinensiske flygtningelejr Ein El-Helwe i Libanon.

Syrien-krigen sætter flygtningelejre under pres

Familien er blandt en stærkt voksende gruppe syriske palæstinensere, som er flygtet fra Syrien. Ifølge FN angribes de palæstinensiske flygtningelejre, typisk kæmpe beton-slumghettoer, nemlig i stigende  grad.

Op mod 2/3 af den halve million palæstinensere i Syrien er derfor flygtet, dels internt i landet, dels til nabolandene.  Heraf alene 85.000 til Libanon, hvor mange i forvejen kom fra. 

En stor del ender i de i forvejen overfyldte og sundhedsmæssigt stærkt pressede palæstinensiske flygtningelejre som Ein-Helwe.

Syriske børn lider ofte af diarre  

Palæstinensisk Røde Halvmåne arbejder intensivt på lokale hospitaler og sundhedsklinikker i Syrien for at holde trop med lægebehovet, men det er en svær opgave. 
Derfor skal en ny bevilling på 11,6 mio. kroner fra Udenrigsministeriet  blandt andet gå til at styrke hospitalerne og undgå epidemier i de syriske lejre. 

I teltlejren i Ein El-Helwe i Syrien deler ca. 100 personer fire uhumske toiletter og snavsede brusere. Det meste  madlavning foregår i det fri, klods op af toilettet. En mor til to små piger i teltlejren fortæller om konsekvenserne af at have boet sådan i snart et halvt år:

”Børnene lider næsten konstant af diarre og kaster op, og vi voksne får infektioner som f.eks. halsbetændelse. Vi ville ønske, vi kunne bo bedre, så vi kunne blive mere raske.”