To millioner kroner til Irak fra Røde Kors indsamlingen

To af de tyve millioner, der søndag blev samlet ind under årets Røde Kors-indsamling, bliver nu sendt til Irak for at hjælpe landets mange flygtninge.P IRQ0273
 
 

7. september 2014. Tekst: Sophia Manniche. Foto: Ibrahim Malla

Søndag holdt Røde Kors landsindsamling, hvor der blev indsamlet 20 millioner kroner til kampen mod de mange aktuelle katastrofer i verden. Allerede i dag er to af de millioner på vej mod Irak, hvor der er akut brug for hjælp. Der er også sendt penge til kampen mod Ebola, til hjælp i Den centralafrikanske Republik og der er givet en halv million til hjælp til voldsramte kvinder i Danmark.

- Søndagens indsamling var en stor succes, og vi sender allerede nu to millioner kroner til Irak, hvor over halvanden million mennesker er på flugt. Vinteren er på vej, så det kan ikke gå hurtigt nok med at få hjælpen frem, siger Anders Ladekarl, der er generalsekretær i Røde Kors.

I øjeblikket er der 600.000 flygtninge i området omkring den nordirakiske by Dohuk. De bor i ufærdige skoler, huse, flygtningelejre og moskeer, der ikke yder meget ly for vind og kulde. Vejret er ikke et stort problem endnu, men en streng vinter nærmer sig, og inden for de næste seks uger kan flygtningene opleve minus grader, slud og sne.

Hjælp flygtningene i Irak

- Fra nu af vil det kun blive koldere i Nordirak. Pengene fra indsamlingen går derfor til at sørge for, at flygtninge kan klare sig igennem vinteren. De mangler tæpper, ovne, brændsel og andre ting, der kan hjælpe dem med at holde varmen, siger katastrofechef i Røde Kors Arne Vågen, der netop er hjemvendt fra landet.

Den interne konflikt i Irak har drevet ca. 1,6 mio. kurdere og irakere på flugt fra deres hjem. Internationalt Røde Kors har i samarbejde med Irakisk Røde Halvmåne været til stede i landet fra start. De har hjulpet med at skabe stabile rammer for flygtningene ved blandt andet at sørge for mad og vand, sundhed, hygiejne samt husly i form af telte.