En kvart million danskere er ensomme

Flere end 263.000 mennesker i Danmark føler sig ofte alene i hverdagen, og juletiden kan være med til at forstærke følelsen. Vi sørger for at ensomme mennesker og isolerede familier igen kan blive en del af fællesskabet.
 
 

Af Simon Rune Knudsen, dato: 27.11.2014

Det er ikke særlig sjovt at danse om juletræet på egen hånd. Eller spise en hel juleand alene. For de fleste er julen nemlig noget, der hænger uløseligt sammen med samvær med familie og venner, men desværre ser virkeligheden anderledes ud for mange danskere.

263.000 danskere føler sig ifølge tal fra Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil ofte alene på tidspunkter, hvor de hellere ville være sammen med andre. Nogle af dem må igen i år fejre en juleaften, som de ikke deler med andre end dem selv.

"En af kerneopgaverne i Røde Kors’ sociale arbejde er at modarbejde ensomhed, og det gør vi på mange måder hele året rundt. Ensomheden mærkes særligt tydelig når man føler sig isoleret i juletiden, som ellers er her venner og familie mødes. Derfor er det ekstra vigtigt, at vi er klar til at hjælpe i disse uger," siger Hanna Line Jakobsen, der er præsident for Røde Kors.

Hjælp ensomme og isolerede i julen

Den Nationale Sundhedsprofil viser, at det mest er ældre og unge, der føler sig alene. Af de 157.000 adspurgte svarer 8,1 procent af de 16-24-årige, at de ofte føler sig uønsket alene, og det samme gør 9,2 procent af dem, der er 75 år eller ældre.

Desuden er der forskel på andelen af ensomme i de danske kommuner. I toppen af ensomhedsskalaen ligger Brøndby Kommune, hvor 8,9 procent af borgerne over 15 år ofte føler sig uønsket alene. I den anden ende ligger Favrskov Kommune, hvor 3,1 procent har den samme følelse.

Andelen af danskere, der ofte føler sig uønsket alene har været i stilstand siden sidste måling i 2010.

En mulighed for samvær

Ensomhed kan komme ud af økonomisk nød. Rekordmange udsatte familier har i år søgt om økonomisk hjælp fra Røde Kors til at kunne fejre jul som alle andre familier. Målet for antallet af familier vi hjælper ind i fællesskabet på den måde, er på seks år steget fra 1100 til 6500.

Man kan også føle sig ensom af helt andre grunde. Uanset hvad følelsen af ensomhed skyldes, står vi klar til at hjælpe dem, der ikke ønsker at være alene.

Læs mere om Røde Kors' arbejde med ensomhed

Vi gentager i år vores samarbejde med DR, hvor vi kobler julefester og julegæster, så dem, der ikke har nogen at holde jul med, bliver en del af fællesskabet. Sidste år koblede vi 177 gæster og fester, og i år er ambitionen at matche 300 mennesker med hinanden.

Læs mere om julevenner

I besøgstjenesten kommer ca. 5.000 frivillige på besøg én gang ugentligt i private hjem og på plejehjem for at gøre en forskel for ensomme. Andre steder tilbyder vores frivillige et dagligt telefonopkald, der skaber tryghed i hverdagen, eller fælles aktiviteter som alle har til formål at sikre, at ingen skal føle sig uønsket alene.