Røde Kors hjælper ofre for tyfon

Røde Kors arbejder i øjeblikket på højtryk for at hjælpe de mange ofre for tyfonen Haiyan, der har hærget store dele af Filippinerne.Tyfon Filippinerne 10
 
 

11.11 2013 kl. 16:10 Af Jacob Nymann Jensen

Røde Kors er netop nu i fuld gang med at uddele nødhjælp til de mange tusinde mennesker, der er berørte af tyfonen Haiyan. Mad, rent vand, hygiejnekits og andet nødhjælp bliver bragt ud til de berørte, der har hårdt brug for hjælpen. Tyfonen Haiyan har ramt Filippinerne med voldsom kraft og går for at være en af de kraftigste tyfoner nogensinde.

”Vi forsøger i øjeblikket at skabe os et overblik over ødelæggelserne, men der er ingen tvivl om, at situationen er stærkt kritisk, og skaderne er kolossale,” fortæller Arne Vågen, katastrofechef i Røde Kors.

Røde Kors uddeler blandt andet 10.000 presenninger, 20.000 dunke til vand og 4700 hygiejnekit til Filippinerne, samt uddele mad til omkring 5000 mennesker.

Tacloban hårdt ramt

Tyfonens omkreds har været meget stor, og derfor er det også et stort landområde, der er blevet ramt. Et af de steder, der er blevet hårdest medtaget, er byen Tacloban, der ligger ud til havet i det sydlige Filippinerne.

Røde Kors’ kommunikationsmedarbejder Nichola Jones befinder sig i øjeblikket i byen og kan berette om ufattelige ødelæggelser.

”Ødelæggelserne er massive, og folk er i stress over at have mistet familiemedlemmer og alt, hvad de ejer. Både lufthavnen og hovedvejen hertil er smadret, hvilket gør nødhjælpsuddelingen vanskelig. Behovene for hjælp er enorme her,” siger hun.

5,4 millioner berørte

Der er endnu stor usikkerhed omkring tallene fra Filippinerne, men dødstallet er på mindst 10.000, og antallet af mennesker, der er berørte af tyfonen, er på hele 5,4 millioner mennesker ifølge de filippinske myndigheder.

Tyfonen har i særlig grad ramt landets infrastruktur, hvilket gør det svært at få hjælpen frem.

”Filippinsk Røde Kors er i øjeblikket i fuld gang med at få nødhjælpen ud til de berørte. Det er særligt vand og anden nødhjælp, der er behov for i øjeblikket,” siger Arne Vågen.