Røde Kors får 367 mio. kr. af EU til at hjælpe syriske flygtninge i nærområder

Omkring 1 million syrere vil de næste tre år få hjælp af Røde Kors i nærområderne efter historisk stor EU-donation til Røde KorsP IRQ0604 2 (1)
 
 

De 367 millioner kroner vil sikre hjælp til 1 million syriske flygtninge, som nu lever i nabolandene til Syrien - i Tyrkiet, Libanon, Jordan, Irak og Egypten.

Bevillingen vil over tre år bidrage til bedre trivsel, robusthed og fredelig sameksistens blandt udsatte flygtninge og dem, de lever iblandt, i de pågældende lande. Det vil samlet set styrke stabiliteten i regionen. Hjælpen indebærer blandt andet hjælp til sundhed, psykosocial støtte og træning, så de kan fremover vil kunne tage små jobs, starte små virksomheder og på sigt blive selvforsørgende.

Projektet er finansieret af fonden ”EU Regional Trust Fund in Response to the Syrian Crisis, the ‘Madad Fund’”, som er støttet af 23 donorer, EU Kommissionen og EU's afdeling for Flygtninge i Tyrkiet.

Det er den største enkelte bevilling til en nødhjælpsorganisation i Danmark og den største bevilling fra EU til Røde Kors bevægelsen. 

Sætter handling bag de gode intentioner

Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, siger:

”Det er med stor taknemlighed på manges vegne, at jeg modtager denne generøse bevilling fra EU. Den er afgørende for, at vi fortsat kan hjælpe mange udsatte syriske flygtninge i nærområderne som har desperat brug for hjælp. Vi er glade for at kunne samarbejde med EU, og vi bifalder, hvordan de forbilledligt sætter handling bag deres gode intentioner.”

Nadim Karkutli, direktør for Madad fonden, siger:

"Vi er glade for at være i stand til at hjælpe udsatte syriske flygtninge gennem dette store samarbejde med Røde Kors bevægelsen, verdens største humanitære organisation. De har en betydelig tilstedeværelse i og omkring Syrien gennem denne krise og er derfor en ideel partner for EU. Endnu vigtigere er det, at dette projekt samler talrige europæiske, arabiske og tyrkiske partnere i en virkelig fælles indsats for at 'hjælpe sammen' - hvilket er betydning af 'Madad'."

Stort internationalt Røde Kors samarbejde

Hjælpeprogrammet ledes af Røde Kors i Danmark, men består af et stort samarbejde mellem 15 Røde Kors selskaber: Det Internationale Røde Kors Forbund, Egyptisk Røde Halvmåne, Fransk Røde Kors, Tysk Røde Kors, Irakisk Røde Halvmåne, Jordansk Røde Halvmåne, Libanesisk Røde Kors, Hollandsk Røde Kors, Norsk Røde Kors, Palæstinensisk Røde Halvmåne, Spansk Røde Kors, Svensk Røde Kors, Schweizisk Røde Kors, Tyrkisk Røde Halvmåne og Røde Kors i Danmark.

 

Fakta om 'Madad' fonden:

Siden dets etablering i December 2014 er en stigende del af EU's ikke-humanitære bistand til Syrians nabolande tilvejebragt gennem "the EU Regional Trust Fund in Response to the Syrian crisis, the 'Madad' Fund". Fonden bringer en mere sammenhængende og integreret EU respons på krisen og henvender sig primært til mere langsigtede økonomiske, uddannelsesmæssige, beskyttelses- og sociale behov til syriske flygtninge i nabolande som Jordan, Libanon, Tyrkiet og Irak og understøtter overbebyrdede værtssamfund og deres administrationer. I dag er fonden også en af de vigtigste instrumenter, hvorigennem de nye EU-partnerskabs prioriteter med Jordan og Libanon vil blive gennemført.

https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/neighbourhood/countries/syria/madad_en