Røde Kors: 2,5 millioner sendt til Filippinerne

I løbet af få døgn har danskerne givet 1,5 mio. kroner til Røde Kors til at hjælpe ofrene for tyfonen i Filippinerne. De omsættes nu til nødhjælp i form af tæpper, vand, mad og husly.Fili Bus 930
 
 

13.11 2013 kl. 07:00 Af Klaus Nørskov

Følgerne af den voldsomme tyfon, som har ramt Filippinerne, har virkelig gjort indtryk på den danske befolkning. Vi har således mærket en meget stærk interesse og opbakning. Mange spørger hvordan de kan hjælpe og i løbet af få døgn, er der givet 1,5 millioner kroner til ofrene for katastrofen.

Støt ofrene for tyfonen

”Vi er meget glade for den store opbakning. Ødelæggelserne i Filippinerne er enorme og behovet for nødhjælp til de millioner af berørte er tilsvarende stort,” siger generalsekretær Anders Ladekarl og understreger, at ethvert bidrag er velkomment.

Meldingerne fra Filippinerne er, at nødhjælpslagrene er tomme. Selv om pengene fortsat strømmer ind, har Røde Kors i Danmark derfor besluttet at sende de første 1,5 millioner kroner af sted her og nu. Samlet set har Røde Kors forbundet udsendt en appel på omkring 440 mio. kroner. Udover de indsamlede midler bidrager vi også til hjælpearbejdet med en million kroner fra vores katastrofefond.

Mad, medicin og husly

Udover manglen på mad og medicin er behovet for midlertidigt husly til de mange hjemløse familier enormt. Ødelæggelserne er så omfattende, at millioner af mennesker er ramt og et meget stort antal står uden tag over hovedet. Det er disse basale fornødenheder, som danske bidragydere nu er med til at sikre.

”Jeg tror enhver, der har selv har børn, kan sætte sig ind i, hvor desperat en situation man er i, når man ikke har mad og husly til sine børn. Og vi ved fra lignende katastrofer, at den tidlige hjælp kan være helt afgørende i forhold til at redde liv og skabe forudsætninger for hurtig genopbygning.”, siger Anders Ladekarl.

En Røde Kors-konvoj på 25 biler er netop nu på vej til den totalt ødelagte by Tacloban. I konvojen er der blandt andet ambulancer og mad nok til at hjælpe 10.000 mennesker i de kommende dage. Byen har 200.000 indbyggere, så der er behov for langt mere.

Fuldstændigt ødelagt

Nicola Jones er kommunikationsmedarbejder for Røde Kors Forbundet og befinder sig i den ødelagte by, Tacloban, hvor hun er øjenvidne til katastrofens omfang. Hun kan også berette og meget vanskelige vilkår for at få nødhjælpen frem:

”Situationen her er ret katastrofal. Det er kun lige netop blevet muligt at køre på hovedvejen ind til byen igen. I går var det kun de modigste motorcyklister, der kunne komme frem, fortæller Nicola Jones.

Foreløbige tal peger på, at over 4,5 millioner mennesker er berørt af tyfonens hærgen. Af dem har et meget stort antal desperat brug for hjælp her og nu. Mange er fortsat isolerede og der er områder, som det endnu kun er muligt at inspicere fra luften. Det er derfor endnu ikke muligt at sige noget definitivt om antallet af ofre.

”Men vi ved allerede nu, at vi får brug for meget betydelige ressourcer og at vi skal være på Filippinerne en rum tid, før vi har fået hjulpet alle, der har brug for hjælp. Derfor er den hjælp vi får fra befolkningen så utrolig vigtig, ” siger Anders Ladekarl. 

Støt ofrene for tyfonen