Rikke får børnene til at smile

35 danske sygeplejersker har gennem de seneste 70 år modtaget Florence Nightingale Medaljen. Nu er der kommet tre mere på listen, og en af dem er sygeplejerske Rikke Gormsen. Hun har viet sit liv til at hjælpe dem, der er i nød både rundt om i verdens katastrofeområder, men også herhjemme. Og særligt børnene har mærket hendes engagement.Rikke2
 
 

Af Kristine Jul Andersen. Billede: Kathrine Garbers

Listen over de steder i verden, hvor den 61-årige sygeplejerske Rikke Gormsen har sat sit præg på nødhjælpsarbejde er lang, meget lang, og spænder fra nødhjælp på Sri Lanka efter tsunamien til flygtningelejr i Kenya.

Florence Nightingale medaljen er blevet uddelt hvert andet år siden 1912, og den gives til sygeplejersker, der har udvist exceptionelt mod og opofrelse i konflikt- og katastrofeområder eller udført pionerarbejde inden for offentlig sundhed.

For Rikke begyndte det udlandsarbejdet som ung sygeplejerske med seks måneder i Etiopien, hvor hungersnøden hærgede i 1985.

”Børn døde som fluer. Det var psykisk hårdt og gjorde et stort indtryk på mig. Men samtidig fandt jeg også ud af, at jeg godt kunne udrette noget med min faglighed og min personlighed. Jeg var leder af en lejr hvor 35.000 hungersramte mennesker skulle have mad og medicinsk hjælp. Og det gik godt. Jeg oplevede, at jeg havde noget at byde ind med,” fortæller Rikke Gormsen, der blev udlært sygeplejerske i 1979.

Røde Kors sender professionelle fagfolk ud til verdens brændpunkter. Læs hvordan du bliver en del af vores professionelle katastrofeberedskab.

Arbejdede midt i krig og revolution

Rikke Gormsen videreuddannede sig til sundhedsplejerske og gik ind i arbejdet på Røde Kors’ asylcentre rundt om i Danmark med fokus på at udvikle sundhedsarbejdet i forhold til asylansøgerne. Med det som udgangspunkt har Rikke Gormsen så taget turene ud i verden for også at hjælpe der. Eksempelvis i Jordan og Libanon under krigen mellem Irak og Kuwait i 1990, i flygtningelejr i Kenya og ikke mindst i Beslan i Rusland efter terrorangrebet på en skole, hvor mange skolebørn, deres familier og lærere døde. Og i 2011 tog Rikke Gormsen til Libyen i forbindelse med det Arabiske Forår.

”I Libyen lavede vi et program, hvor vi hjalp børn, der var traumatiserede af krigen med at bearbejde det, de havde oplevet. Samtidig prøvede vi at ruste dem bedre til det, der fremover vil eller kan ske, så de bedre vil kunne håndtere det, ”forklarer Rikke Gormsen.

Lysten til at gøre noget for andre

Hendes glæde ved at tage ud i verden og hjælpe folk i nød, tror Rikke skal ses i lyset af, at hun kommer fra en familie, hvor hendes far flygtede fra Rusland i mellemkrigstiden, og af det internationale islæt, der i det hele taget ligger til familien.

”Lysten til at tage af sted er nok en kombination af eventyrlyst og have lyst til at gøre noget for andre, kombineret med faglighed. For den rigtig faglige indsats er nødvendig. Og så har jeg mødt mange fantastiske mennesker. Engagerede frivillige og dygtige faglige nødhjælpsarbejdere, og jeg har aldrig haft fornemmelsen af at være alene. Og har man først været af sted nogle gange, ved man også godt, at man ikke altid behøver at være stor og stærk. Man kan godt sige: 'i dag har jeg det ikke så godt',” siger Rikke Gormsen og understreger:

”Jeg har set og oplevet meget, men jeg har aldrig været bange eller følt mig usikker.”

Rikke Gormsen prøver at forklare, hvad det er, der trækker, og hvorfor det er, det giver mening.

”Når du eksempelvis ser i fjernsynet, hvad der er sket efter jordskælvet i Nepal, ser du det værste, for medierne viser altid det værste. Efterladte børn og sårede mennesker. Hvis man havde været med mig, ville man også opleve, at mange nepalesere gør en fantastisk indsats for at hjælpe i det lokale område, men de er lykkelige for at få lidt faglig hjælp. For ja, børnene er ulykkelige, men med lidt hjælp til, hvordan det skal håndteres, så kan man godt få dem til at smile efter nogle dage,” siger Rikke Gormsen.

I dag arbejder Rikke Gormsen med social ulighed i sundhed i en stilling som udviklingskonsulent i Høje Taastrup Kommune, men hun har en aftale med sin arbejdsgiver, at bliver der brug for hende ude i verden, tager hun af sted igen.

Rikke Gormsen modtog i dag Florence Nightingale Medaljen sammen med sygeplejerske kollegerne Merete Rønnow Poulsen og Kirsten Abdalla ved et arrangment hos Røde Kors.

Du kan blive frivillig hos Røde Kors og gøre en forskel for sårbare mennesker.