Dansen ændrede alt for Liv

Før sad 13-årige Liv ofte alene på sit værelse og savnede nogle at være sammen med. Så startede hun til hip hop og fik både nye venner, mere selvtillid og højere karakterer i skolen.
 
 

Af Julie Lorenzen. Foto: Camilla Stephan. 27.11.2014

Klask, klask, klask. Utallige børnegummisko hopper frem og tilbage på det lystlakerede parketgulv i dansesalen hos Dancestudio M i Frederikssund. Hip hop musikken brager igennem højtaleren, mens danselæren Kathrine råber til de dansende børn, at de skal gå sammen to og to.

13-årige Liv Chabert finder sammen med Stefanie. De danser sammen for første gang, men finder hurtigt melodien. De fniser til hinanden, mens de vrikker rundt på gulvet.

Hjælp udsatte børn ind i julefællesskabet

Da der i slutningen af timen er fri dans, hvor børnene selv kan vælge, om de vil danse alene eller i par, bliver Liv og Stefanie ved med at danse sammen.

Det giver energi og godt humør at danse

Liv har gået på danseskolen siden september, hvor et par piger fra klassen spurgte, om hun ville med til en prøvetime.

Hun sagde straks ja. Det er rart at være sammen med dem om noget andet end bare skole og lektier, synes Liv.

”Mandag er den bedste dag i ugen, for der skal jeg til dans. Jeg glæder mig altid. Jeg er bare glad, positiv og fuld af energi, når jeg danser, det er rart,” siger hun efter timen.

Liv fik nye venner gennem dansen

Dansen har spillet en vigtig rolle i Livs sociale liv. Hun skiftede til en ny klasse efter sommerferien, da hun blev mobbet i den gamle.

Her mødte hun de fire piger, hun nu går til dans med. Fordi Liv havde danset før, havde de dansen til fælles.

”Det ville have været sværere at komme med i gruppen, hvis jeg ikke havde gået til dans. Nu føler jeg mig som en del af den og betragter dem som mine veninder. Det er det, der gør det fedt at gå til dans – at jeg ikke bare kommer alene, men har nogle at tale med.

Det er slut med at sidde alene på værelset

Livs mor kan tydeligt mærke, datteren har ændret sig, siden hun begyndte at danse med pigerne fra klassen.

Før sad hun det meste af tiden alene hjemme isoleret på sit værelse. Ensom. Og hun turde ikke kontakte klassekammeraterne af frygt for et nederlag.

Udsatte børn skal ikke føle sig udenfor i julen

”Liv er blevet en hel anden - meget mere glad og udadvendt. Hun har fået nogle veninder, som ikke er ligeglade med hende. Det giver hende noget prestige, at hun har et sted at høre til,” siger Vinca.

Drømmen er at blive børnepsykolog

Siden sommerferien er det gået stærkt. Liv er både blevet formand for elevrådet, hjælpetræner for puslingeholdet i dans samt kommet med i skolepatruljen. Også skolearbejdet har fået et løft, og prøvekaraktererne består nu næsten udelukkende af 10 og 12-taller. Liv er ikke i tvivl om, det især er på grund af dansen.  

”Det styrker min selvtillid at danse, fordi jeg er god til noget. Jeg har lært, det betyder meget for mig at gøre tingene ordentligt og vise mig selv og andre, at jeg har lært det. Og jeg går mere op i mine lektier.”

”Man kan ikke bare gøre det ordentligt første gang, man skal øve sig,” siger hun og drømmer som den første i familien om at få en studentereksamen og siden en karriere som børnepsykolog.

Røde Kors gav skub til at komme i gang

Liv bor i et lille, lejet rækkehus i Frederiksværk med sine forældre og lillebror Lucas. Hendes mor har været på kontanthjælp de seneste par år, mens faderen er på revalidering.

Derfor har Røde Kors i Halsnæs betalt en del af kontingentet til danseskolen, fordi forældrene ikke har haft råd. Det har været afgørende for, at hun kunne starte, fortæller Livs mor Vinca Chabert.

”Det er guld værd for os, det blev betalt. Det gør Liv så glad og er det, hun lever og ånder for. Vi havde ikke mulighed for at betale første rate, så havde det været sværere at få det hele til at hænge sammen sidst på måneden. Jeg tror ikke, Liv var kommet i gang med at danse der, hvis ikke vi havde fået det skub,” siger Vinca.