Over 7.000 besøg hos sundhedsklinik

Med 2.400 patienter og mere end 7.000 konsultationer siden åbningen, har Røde Kors sundhedsklinik for udokumenterede migranter vist sin berettigelse. Efter tre et halvt års drift er der mere behov for klinikken end nogensinde, viser årsrapport.Sundhedsklinik Julie Lorenzen
 
 

26.05.2014 kl. 12:00 Af Klaus Nørskov. Foto: Julie Lorenzen

Læs rapporten

Der er nu gået mere end 3½ år, siden Røde Kors i samarbejde Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp slog døren op til sundhedsklinikken i København og mere end 1 år, siden sundhedsklinikken i Aarhus åbnede. Siden da har 2.400 patienter modtaget 7.100 konsultationer, viser den netop offentliggjorte årsrapport for de to klinikker.

”Rigtig meget er sket siden da, men ét står fast – behovet for sundhedsklinikken er stort og intet tyder på, at de udokumenterede migranter i nærmeste fremtid vil få fuld adgang til det offentlige sundhedsvæsen. Derfor er vi også parat til at fortsætte indsatsen”, siger generalsekretær Anders Ladekarl, Røde Kors

Han fremhæver, at sundhedsklinikken hviler på kernen af Røde Kors’ principper og målsætning om at afhjælpe menneskelig nød, lidelse og diskrimination:

”Tallene taler for sig selv – rigtig mange syge mennesker og gravide kvinder har haft stor glæde af vores tilbud om sundhedshjælp.” 

Samtidig understreger han at klinikken kun kan løfte opgaven, fordi frivillige fra det sundhedsfaglige område yder en engageret frivillig indsats:

”Klinikken kan kun fungere, fordi henved 300 frivillige stiller deres tid og faglighed til rådighed i København og Aarhus. Læger, sygeplejersker, tandbehandlere, jordemødre, fysioterapeuter, bioanalytikere, psykologer, tolke og andre hjælpere bidrager hver især med deres viden og frivillige arbejdskraft, så alle patienter får den bedste professionelle sundhedsbehandling. Uden den store frivillige indsats ville klinikken ikke eksistere, og vi ville ikke kunne behandle de mennesker, som ikke har andre sundhedstilbud,” siger Anders Ladekarl.

Læs om de frivillige i sundhedsklinikken

Klinikken er alene drevet af private fonde og donationer. Især OAK Foundation Danmark har støttet med betydelige beløb, således at klinikken har kunnet fortsætte arbejdet og udvide med en afdeling i Aarhus. I 2014 har henved 60 lokale Røde Kors-afdelinger tilsammen doneret ca. 1,5 mio. kr. – en fantastisk opbakning, der gør, at klinikken kan fortsætte arbejdet.