Nødhjælpen når hurtigt frem

Vores 30.000 lokale frivillige og internationale netværk sikrer, at nødhjælpen når ud i de mest afsides liggende egne af Filippinerne. Anders Ladekarl har aldrig set noget lignende.
 
 

22.11 2013 kl. 16:34 Af Troels Donnerborg, Video: Emil Aagaard

Trods meget vanskelige forhold, når nødhjælpen frem i de fjerneste egne af Filippinerne. Det fortæller både generalsekretær Anders Ladekarl og Birte Hald, der leder operationen for Røde Kors-forbundet.

Anders Ladekarl har netop set, hvordan Røde Kors har delt mad ud til tusind mennesker i den nordlige del af øen Cebu, der ligger placeret lige midt i den bane, tyfonen tog.

Støt ofrene for tyfonen

Arbejder døgnet rundt

”De ødelæggelser jeg har set som følge af tyfonen, er i den grad ubegribelige. Alt er lagt ned, og folk har virkeligt brug for hjælp. Men der er også grund til at være optimistisk. Jeg har aldrig set nødhjælp blive distribueret så hurtigt, og de lokale frivillige er ganske enkelt utrolige.”

”På trods af, at de alle er berørte af det her, pakker de nødhjælp døgnet rundt og drager af sted med det ud til nogle af de mest svært fremkommelige steder i landet. De er til stede fra dag et, fordi det er her, de bor.”

Også Birte Hald, der leder operationen for Røde Kors-forbundet er imponeret over, at hjælpen er kommet frem så hurtigt i hele landet. Og hun er ærgerlig over, at det er blevet fremstillet som om, der ikke har været hjælp i byen Tacloban, hvor hele byen nærmest er blevet udslettet.

Også til stede i Tacloban

”De Røde Kors-frivillige i byen måtte selvfølgelig gøre alt for at redde sig selv, men fra første dag, har Filippinsk Røde Kors hjulpet mennesker ud af byen og over i midlertidige lejre, hvor de har sørget for, at folk har fået mad, vand, midlertidige husly og førstehjælp. Det har været vores mål at hjælpe folk ud af byen, hvor der hverken er mad, vand, el eller benzin og hvor sikkerheden har været dårlig.”

Birte Hald forklarer, at de frivillige allerede var i gang med en nødhjælpsoperation efter jordskælvet på øen Bohol, og at de derfor bare kunne fortsætte i alarmberedskab.

”Det har betydet, at vi kunnet rykke meget hurtigt,” siger hun.

Røde Kors har netop etableret et midlertidigt hospital i Tacloban, der skal tage sig af fødsler og akutte skader.