Nervecentret i nødhjælpsarbejdet

Røde Kors i Danmark har sendt sin base camp til Filippinerne. Base camp manager Peter Møllebjerg og hans hold, har ansvaret for, at lejren bliver det perfekte udgangspunkt for de cirka 100 nødhjælpsarbejder, der får base her.
 
 

20.11 2013 kl. 18:58 Af Klaus Nørskov, Video: Emil Aagaard

Der er enorme ødelæggelser på Filippinerne og millioner af berørte i kølvandet på Tyfonen Haiyan. Det betyder, at verdenssamfundet har mange måneders hårdt arbejde foran sig, med at hjælpe de ramte med mad og medicing og de millioner af hjemløse med at få tag over hovedet.

Støt Røde Kors arbejdet i Filippinerne

Kernen i en sådan langstrakt nødhjælpsoperation er en såkaldt base camp, hvor nødhjælpsarbejderne bor under indsatsen. Lejren rummer alt fra soverum over toiletter til kommunikationsudstyr. Den har sin egen generator til strømforsyning, hvilket er helt nødvendigt på Filippinerne, hvor elmaster og transformatorstationer helt bogstaveligt er blæst væk.

”Etablering af en base camp går primært ud på, at få etableret sikker mad, vand og overnatningsmuligheder for vores nødhjælpsarbejdere dernede, sådan så vi rent faktisk er i stand til på en hurtig og effektiv måde at få hjulpet alle de berørte Filippinere, ” siger Peter Møllebjerg, der bliver leder af base camp

Leder efter egnet placering

I disse dage leder eksperter i Filippinerne efter den helt rigtige placering til lejren, der med telte, generatorer og andet udstyr vejer omkring 37 tons. Den kommer formentlig til at blive etableret på øen Leyte så tæt på den ødelagte by Tacloban som muligt.

Målet er selvsagt den placeres så centralt som muligt i forhold til de mennesker, som har brug for hjælp. Der er plads til omkring 100 nødhjælpsarbejdere i base camp.

”En af vores hovedudfordringer i øjeblikket på Filippinerne er rent faktisk logistik. Det er meget svært at komme frem med udstyret, og selve det at få transporteret alle de mange tons materiel, vi skal bruge frem til de berørte områder, er meget vanskeligt,” siger Peter Møllebjerg, der til daglige er senior director hos vindmøllegiganten Vestas. Her har han ansvar for IT-området.

Indsatsen ændrer karakter

Mange millioner mennesker i det sydlige Filippinerne har brug for hjælp over de kommende måneder. Deres hjem er forsvundet med tyfonen og deres muligheder for selv at skaffe sig indkomst og livsgrundlag er begrænsede.

Røde Kors’ arbejde handler om hurtigst muligt at få dem givet et tag over hovedet og mulighed for at skabe sig et liv så tæt på det normale, som det er muligt, midt i dyngerne af smadrede hjem og mistede ejendele.

”I den første fase efter katastrofen har vi fokus på at løse de mest basale problemer for de berørte mennesker. De skal have noget at drikke og spise, og de skal have tag over hovedet. Men samtidig kan vi se, at der er flere måneders arbejde forud i forhold til at hjælpe de mange mennesker tilbage til en normal hverdag. Det arbejde bliver vores base camp omdrejningspunkt for,” siger katastrofechef