Lukkede områder i Syrien mangler stadig hjælp

I disse dage er det tre år siden konflikten i Syrien begyndte. På den tid har vi nået ud til millioner af syrere med mad, lægebehandling og materialer. Men der er stadig 250.000 syrere, som er fanget i områder, hvor nødhjælpen har svært ved at komme ind.
 
 

14.03.14. kl: 14:34 Tekst: Asbjørn Mølgaard Sørensen Video: Louise Boesen Foto: SARC

For tre år siden startede konflikten i Syrien. På den tid har vi uddelt 434.434 pakker mad, der hver kan mætte en familie i cirka 10 dage, omkring 100.000 har fået lægehjælp, og i bare januar måned hjalp vi over tre millioner syrere på den ene eller den anden måde.

Men selvom mange får gavn af vores hjælp, så sidder der stadig 250.000 civile syrere fanget i områder som Homs og Yarmouk, hvor familier sulter og i desperation spiser græs for at overleve. Her er kampene mellem Assad-styret og oprørerne intense, og parterne vil ikke lade os komme ind, så vi kan hjælpe på fast basis. Men selv her har vi gjort en forskel.

Flere gange er det lykkedes os at presse de stridende parter til at give adgang i midlertidige tidsrum. Tidligere i år slap vi ind i Homs for første gang i to år, og her reddede vi 1.500 sårede og syge ud af byen, samt leverede 500 pakker mad og 6.200 kilo mel. I en anden aktion fik vi ligeledes 698 syge mennesker ud af Yarmouk.

’Vi skal have permanent adgang’

Ifølge generalsekretær Anders Ladekarl, er de midlertidige tidsrum dog ikke nok til at hjælpe de mange nødlidende syrere.

”Det er svært at hjælpe, når vi ikke har mere adgang. Vores folk står klar 24 timer i døgnet og venter bare på at komme ind. Vi ville kunne lave en meget større indsats, hvis der var permanent adgang til de nødlidende, i stedet for den begrænsede adgang i få og tilfældige tidsrum,” siger Anders Ladekarl.

Vi er i det internationale Røde Kors stadig i dialog med parterne, og vi forsøger fortsat at få permanent adgang til de lukkede områder i Syrien.