Konvoj på vej med hjælp til Tacloban

En konvoj af 25 biler er netop nu på vej med nødhjælp til byen Tacloban, der er et af de områder, der blev hårdest ramt af tyfonen Hayidan.Konvoj Endelig
 
 
12.11 2013 kl. 15:10 Af Jacob Nymann Jensen

Røde Kors er i disse timer i fuld gang med at få hjælp frem til byen Tacloban i det sydlige Filippinerne. En konvoj bestående af 25 biler er sendt af sted fra hovedstaden Manila til Tacloban med nødhjælpsartikler.

I konvojen er der blandt andet ambulancer, vandtanke, gas og nok mad til at føde 10.000 mennesker. Og der er hårdt brug for hjælpen i den kriseramte by.

”Tacloban er fuldstændig ødelagt, og sceneriet er ret uhyggeligt. Det er kun lige blevet muligt at køre på hovedvejen ind til byen igen. I går var det kun de modigste motorcyklister, der kunne komme frem,” fortæller Nicola Jones, der er kommunikationsmedarbejder i Røde Kors forbundet og netop nu befinder sig i Tacloban.

Giver mindelser om tsunamien

Tacloban er en kystby, og ødelæggelserne i byen giver på mange måder mindelser om tsunamien, der ramte Sydøstasien i 2004. På vej mod Tacloban skabte tyfonen meterhøje bølger, der skyllede ind over kysten og forårsagede store ødelæggelser.

”Jeg talte for kort tid siden med en mand, der beskrev, hvordan bølgerne og stormen ramte. Han fortalte, at tre meterhøje bølger skyllede ind over området efter hinanden. Efter den første bølge lykkedes det for ham at få fat på hans gamle mor og komme i sikkerhed. Det har dog ikke været muligt for dem at komme i kontakt med den øvrige familie, og det er sikkert situationen for mange familier i området lige nu,” fortæller Nicola Jones.

Røde Kors forsøger i øjeblikket at skabe et overblik og et register over de savnede personer, samt fører de familier, der er kommet væk fra hinanden under katastrofen, sammen igen. En opgave der dog kan tage månedsvis, ifølge Nicola Jones.

Behov for mad og vand

Nicola Jones fortæller om et stort behov for hjælp. Særligt rent vand og mad er der mangel på. Både Røde Kors og den filippinske regering arbejder på at få mad, vand og andet nødhjælp frem.

”Udover det mest basale som mad og vand, er der også stor mangel på hygiejnekit og midlertidig husly til de mange, der er uden hjem,” siger Nicola Jones.

Se kort over de berørte områder