Komplicerede regler spænder ben for ansættelsen af asylansøgere

Arbejdsgivere vil gerne ansætte flygtninge og asylansøgere. Men komplicerede regler gør det svært. Det siger en ny erfaringsopsamling.Asyl_arbejde
 
 

Af Susan Hoffmann Foto: Mikkel Østergaard

Det er vigtigt, at nye flygtninge kommer i arbejde. Det pointerede statsminister Helle Thorning Schmidt (S) allerede i sin nytårstale. Men selv når lokale arbejdsgivere gerne vil ansætte, ender det alligevel ofte med ikke at blive til noget.

Det viser en erfaringsopsamling, som vi har lavet, af den asylaftale, der trådte i kraft den 2. maj 2013. Meningen med den var blandt andet at styrke forudsætningerne for en vellykket integrationsproces.

Læs erfaringsopsamlingen her

Arbejde giver selvtillid

”Det overordnede billede er, at de asylansøgere, der kommer i gang med praktik eller lønnet job uden for centrene, er umådeligt glade for det. Selv om vi gør meget ud af praktik og uddannelse på selve centrene, så giver det asylansøgerne mere selvtillid og mod på et aktivt arbejdsliv at være ude blandt danskerne”, fortæller asylchef i Røde Kors, Anne la Cour.

”Derfor er det også ærgerligt, at kompliceret administration og langvarige procedurer ofte spænder ben”, forklarer hun.

I et tilfælde flyttes en asylansøger for eksempel til et center i Jylland, selv om han har fået mulighed for et deltidsjob på Sjælland. I andre tilfælde har det været meget svært for asylansøgerne at gennemskue de økonomiske rammer.

Bliver trukket i lommepenge

Asylansøgerne bliver trukket i deres lommepenge en-til-en for den løn, de kan tjene i et job. Samtidig skal de selv betale for transporten. Og da centrene ofte ligger langt fra byerne, så sker det, at de har større udgifter ved at arbejde end ved at blive på asylcentret.

I et brev til partiernes integrationsordførere anbefaler Røde Kors en mere smidig sagsgang og bedre information til asylansøgerne om deres muligheder.

”På de velbesøgte folkemøder, som Røde Kors afholder i disse uger, har flere virksomheder stået på spring for at få glæde af de kompetencer, som asylansøgerne kommer med. Derfor håber vi også, at politikerne vil følge op på vores opfordring”, siger asylchef Anne la Cour.

Virksomheder står klar

Et eksempel på en stor virksomhed i Danmark, der står klar med både praktikpladser og jobmuligheder, er ISS:

”Der er rigtig mange kompetencer blandt de flygtninge, der kommer til landet nu. Samtidig ved vi, at vi om kort tid kommer til at mangle arbejdskraft. Derfor er det virkelig ærgerligt, hvis vi som virksomhed går glip af dem, fortæller Rya Lene Terney, kundechef i ISS.

Ifølge Udlængestyrelsen er der kun givet 39 tilladelser til beskæftigelse fra maj 2013 til november 2014.

Røde Kors´ erfaringsopsamling indeholder også anbefalinger om asylansøgernes muligheder for at bo uden for centrene, om særlige vilkår for børn der flygter alene, og om hvordan en målrettet hjemrejserådgivning hjælper asylansøgere, der får afslag om asyl.