”Jeg vidste godt, jeg kunne blive dræbt”

Da en af de andre frivillige lå fanget i et kollapset hus under tyfonen Haiyan, tog Røde Kors-frivillig Peter Paul Arcenas ud for at redde hende – med livet som indsats. Peter
 
 

26-årige Peter Paul Arcenas er ikke et sekund i tvivl om, hvad han skal gøre, da han får opkaldet fra Daisy – en af de andre Røde Kors frivillige. Hun ligger fastklemt under deres hus sammen med sine bedsteforældre– det er kollapset under den voldsomme tyfon, der ramte Filippinerne 8. november.

Hjælp de frivillige med at hjælpe tyfon-ofre

”Jeg besluttede, at vi skulle køre ud for at redde Daisy. Jeg vidste godt, det var vanvid at køre ud – at jeg kunne blive dræbt. Men vi skulle være der, for hun havde brug for hjælp,” husker han om den skæbnesvangre dag.

Sammen med fem andre frivillige begiver han sig ud i naturkræfternes hærgen. De er bevæbnede med økser, så de kan hugge sig igennem træer, telefonmaster og andet, der ligger og spærrer vejen.

”Vi skiftedes til at hugge med øksen”

Vinden er enormt stærk, og der er meget regn. Når vindstødene bliver for voldsomme, råber Peter Paul til de andre frivillige: ” Læg jer ned på knæ!”. Så smider de sig ned for at undgå at blæse væk eller blive knaldet i asfalten.

Normalt tager det ingen tid at komme hen til Daisy, men Peter Paul og de andre må tage en anden vej – tage, træer og ledninger blokerer vejen. Det er hårdt arbejde at komme frem. ”Jeg var træt, for der var mange træer, vi skulle flytte – vi skiftedes til at hugge med øksen.”

Da de kommer frem til Daisys hus ligner det et skibsvrag. Væggene er faldet ind mod naboens hus, og døren er ikke til at åbne. Peter Paul og de andre må hugge sig vej ind til Daisy og hendes bedsteforældre. ”Vi er ok,” råber hun ud til dem. ”Men vi er nødt til at komme ud.” Med hjælp fra Peter Paul og de andre kommer de indespærrede uskadte ud af huset.

Taknemmelig over at tyfonen skånede familien

Peter Paul tænker tilbage på redningsindsatsen med tilfredshed. ”Jeg var glad for, vi kunne gøre det, vi er trænede til – nemlig at redde liv. Nogle gange glemmer man sin egen sikkerhed, når folk råber om hjælp.”

Peter Paul Arcenas blev selv berørt af tyfonen – det hus, hvor han bor med sine forældre og søskende, er jævnet med jorden. Alligevel er han taknemmelig.

”Selvom vores hus er ødelagt, er min familie ok. Hvorfor sørge over de tabte ting,” spørger han retorisk.