Ida reddede sin mands liv i hjemmet

Ida Gydesen er hurtig til at yde førstehjælp, da hendes mand får et hjertestop i hjemmet i Roskilde i august sidste år. Derfor er hun nomineret til prisen Årets Førstehjælper, som Røde Kors uddeler hvert år til en person som har ydet en særlig førstehjælpsindsats og reddet liv.Foto3
 
 

55-årige Ida Gydesen og 65-årige Frede Gydesen var alene hjemme, da Frede pludselig faldt om med et hjertestop i august sidste år. Det var livsnødvendigt for Frede, at Ida reagerede lynhurtigt. Og det gjorde hun.

Ida havde lært førstehjælp på sit arbejde, og derfor vidste hun også lige præcis, hvad hun skulle gøre.

”Jeg kunne nærmest høre instruktørens stemme inde i mit hoved, da jeg gav hjertemassage. Jeg blev meget overrasket over min egen reaktion, og det var helt sikkert på grund af kurset, at jeg turde handle,” siger Ida Gydesen

Frede Gydesen har det godt i dag

Ida gav hjertemassage, kunstigt åndedræt og ringede 112. I dag har hendes mand det godt, og han lever uden mén fra ulykken.

”Jeg har det helt fint i dag. Jeg hviler måske lidt mere, end jeg plejer, men det er nok bare, fordi jeg er gået på pension,” siger Frede Gydesen.

Da Ida blev træt brugte hun foden til at give hjertemassage. Hun var bange for, at hun ikke trykkede hårdt nok, men Frede brækkede faktisk et ribben, da hun gav førstehjælp.

”Det har jeg dog tilgivet hende for,” siger Frede Gydesen med et smil.

Vigtigt at reagere hurtigt

Chef for førstehjælp i Røde Kors, Tina Donnerborg, lægger især vægt på, at hjælpen bliver givet med det samme.

”Ida reagerede hurtigt og sørgede for at ringe efter hjælp. Hendes indsats har gjort en forskel på liv og død, og derfor er hun nomineret til Årets Førstehjælper,” siger chef for førstehjælp i Røde Kors, Tina Donnerborg og tilføjer, at Røde Kors har en ambition om, at alle danskere skal kunne yde førstehjælp.

Ida Gydesen er for sin modige og hurtige indsats nomineret til prisen Årets Førstehjælper. Vinderen bliver kåret den 29. april, og præmien på 10.000 kroner sponsoreres for andet år i træk af privathospitalet Aleris-Hamlet.

Læs mere om førstehjælp og tag et kursus