Eva hjælper på Lesbos

Tusindvis af flygtninge strømmer til den græske ø Lesbos. Vi uddeler nødhjælp som mad, vand, bleer og hygiejneartikler to gange om ugen.Eva på lesbos
 
 

03. september 2015. Tekst Julie Lorenzen. Foto: Stephen Ryan/IFRC

Behovet for hjælp er stort på den græske ø Lesbos for de tusinder af flygtninge, der ankommer til øen i disse dage. Det fortæller vores hjælpearbejder Eva Jordung Nicolson, der befinder sig på øen.

”Vand er et af de største behov lige nu – her er 35 grader og ulideligt varmt. Der er også brug for tøj, de fleste har ikke andet med end det, de har i en lille rygsæk,” siger hun.

Hjælp flygtninge der krydser Middelhavet

Der lever cirka 450 mennesker inden i lejren og flere end dobbelt så mange rundt om, som der ikke er plads til. Uden for lejren er der affald og afføring overalt, beretter Eva Jordung Nicolson, fordi der ikke er nogen toiletter. Der stinker.

Vi uddeler hjælp på Lesbos to gange om ugen

Vi er i fuld gang med at uddele nødhjælp til de mange flygtninge i lejren, der ligger på den sydlige del af øen. Flygtningene må ikke forlade lejren, så længe deres sag behandles og er derfor helt afhængig af hjælp udefra.

Støt Røde Kors' arbejde fast

To gange om ugen uddeler vi blandt andet vand, mad, toiletpapir, tandbørster, tandpasta, bleer, vådservietter, sæbe og børneshampoo til cirka 450 mennesker.

”De er meget glade for at se os, og for at de ikke er glemt,” fortæller Eva Jordung Nicolson.

Flygtninge på Lesbos skal gå 70 km i bagende sol

Ud over nødhjælpspakkerne arbejder vi på at opstille en transitlejr på den nordlige del af øen, hvor de fleste flygtninge ankommer til med båd. Her vil de ud over vand og kiks modtage informationer om, hvor de skal tage hen. Flygtningelejren ligger nemlig 70 km derfra, og mange ved ikke, hvad de skal gøre, når de ankommer.

Du kan hjælpe flygtninge i Grækenland

De fleste er nødt til at gå den lange tur i bagende sol – det tager et par dage. FN har indsat busser, der kører til flygtningelejren, men der er langt fra plads til alle. Vi arbejder på at sikre, at de mest sårbare – gravide, børn, ældre og syge - kan komme med busserne.

Derudover vil der i informationsteltet også være mulighed for at flygtningene kan ringe hjem til deres familie og fortælle, at de er nået sikkert frem.

Røde Kors hjælper 10.000 flygtninge i Grækenland med nødhjælp.