Her dør flest mødre

Det er langt fra alle steder, det er en lykkelig begivenhed at blive mor. I mange af verdens fattigste lande kan graviditet og fødsel ende med døden. Se de ti lande i verden, hvor det er farligst at blive mor, og hvorfor de dør.
 
 

Hvert år dør cirka 300.000 kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel – langt størstedelen i verdens fattigste lande. Det svarer til, at 35 mødre hver time mister livet.

Flest mødre dør i Afrika syd for Sahara. Som kortet viser, så er det udelukkende afrikanske lande, som ligger i top 10 over, hvor det er farligst at blive mor.

Du kan give en udsat mor en sikker fødsel

Ofte dør kvinderne af komplikationer, man aldrig ville dø af i Danmark. Derudover er det et stort problem, at mange kommende mødre bor langt fra hospitaler eller sundhedsklinikker og derfor ikke bliver tilset af uddannet personale i løbet af graviditeten.

De hyppigste dødsårsager for mødre

Her er de fem hyppigste årsager til, at mødre i verdens fattigste lande dør i forbindelse med graviditet og fødsel:


•    Alvorlige blødninger i forbindelse med fødslen
•    Infektioner
•    Forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning under graviditeten
•    Komplikationer i forbindelse med fødslen
•    Usikre aborter

Risikoen for at dø af komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel er størst for unge piger under 15 år. I verdens fattigste lande er det at blive mor den hyppigste dødsårsag for unge piger.

Så let kan man forhindre dødsfald

Langt flere mødre i verdens fattigste lande ville kunne overleve ved ret simple foranstaltninger. En god hygiejne kan forhindre mange af de dødelige infektioner. Og tidelig opmærksomhed og behandling med et stof, der hedder magnesium sulfate kan forhindre svangerskabsforgiftning. Ligeledes kan en enkelt sprøjte med stoffet oxytocin stoppe alvorlige blødninger.

For 25 kroner kan du give en mor en sikker fødsel

Vi arbejder med at reducere mødredødeligheden i nogle af verdens fattigste lande. Vi uddeler blandt andet fødselskit med engangsudstyr til en sikker fødsel som for eksempel sæbe, handsker og et barberblad til at klippe navlestrengen over.

Vi oplyser om vigtigheden af fødselsforberedelse, stivkrampevaccination og god ernæring. Og vi giver økonomisk støtte til, at kvinder med komplikationer kan komme på en sundhedsklinik og føde. Derudover uddanner vi også jordmødre.