God forberedelse har reddet liv i Filippinerne

Røde Kors og Danida havde indtil 2005 et projekt i Filippinerne, der lærte folk at forberede sig på katastrofer. Det har nu reddet tusinder af liv under den seneste super-tyfon. God Forberedelse ..
 
 

09.12.2013 k. 15:30 Tekst og foto: Julie Lorenzen

61-årige Monica Blanca-Flor husker tydeligt tyfonen, der ramte Filippinerne i 1985. Ud over at tage hendes hus havde den også nær taget livet af hende.

Støt tyfon-ofrene

”Mit hus røg i vandet, og jeg blev suget med ned. Jeg blev kun reddet, fordi mine to hunde hoppede i vandet og fik mig hevet i land,” fortæller hun.

Da den seneste tyfon Haiyan ramte Filippinerne 8. november, befandt Monica sig ikke sit hus. Dagen inden var hun taget til et evakueringscenter nærheden med sin datter og tre børnebørn. Og det reddede formentlig hendes liv, da tyfonen knuste huset til pindebrænde.

I dag evakuerer man, før katastrofen rammer

I 1985 blev folk først evakueret, efter tyfonen havde raseret. I dag bliver de evakueret inden takket været et katastrofeforebyggelsesprogram, Røde Kors drev indtil 2005 i samarbejde med Danida. Det fortæller Rene Jinon, fra Røde Kors der arbejdede på programmet fra 2003-2005

”Vi hjalp regeringen med at identificere evakueringscentre og trænede frivillige i lokalsamfundene i, hvor de skal lede folk hen, når en katastrofe er på vej.

”Vi trænede også de frivillige i basal førstehjælp samt i eftersøgning og redning af sårede. Derudover var vi med til at identificere områder, der var udsatte for fx mudderskred og oversvømmelser, så folk ikke tog derhen.”

Kun 57 mennesker mistede livet

Selvom det er mere end otte år siden, projektet stoppede, bliver træningen i katastrofeforberedelse stadig brugt af myndigheder og lokalsamfund. Og det har nedbragt dødstallet efter Haiyan betydeligt.

Eksempelvis blev Capiz distriktet på øen Panay, hvor Monica bor, hårdt ramt. Flere end 100.000 mennesker er berørte, og op mod 80 procent af alle huse bygget af naturmaterialer er totalt ødelagte. Alligevel mistede kun 57 mennesker livet her. Til sammenligning døde hundredvis af mennesker under tyfonen i 1985, der langt fra var så voldsom som Haiyan.

”Det siger mig, at folk har været bevidste og vidst, at de skulle tage hen til et evakueringscenter. De folk, jeg har talt med efter Haiyan, fortæller, at de blev evakuerede, inden tyfonen ramte. Det er langt vigtigere at investere i forberedelse end først sætte ind, når katastrofen er sket,” siger Rene Jinon. 

Og det er udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen enig i.

”Det er positivt, at Røde Kors med denne type forebyggende indsatser kan være med til at redde menneskeliv og afhjælpe ulykker”, siger ministeren.