Frivillige afgørende for integration af flygtninge

Frivillige er altafgørende, hvis flygtninge skal blive en del af det danske samfund. Det viser ny rapport. De lærer dem blandt andet at tale dansk. Helsingor Mathilde Bech 10
 
 

John Engedahl Nissen og Troels Donnerborg Foto: Mathilde Bech

Frivillige er en stor del af løsningen på at integrere flygtninge i Danmark. Sådan lyder svaret fra landets kommuner i en undersøgelse, som analysebureauet LG Insight har foretaget for Røde Kors.

I undersøgelsen svarer 8 ud af 10 kommuner, at de frivillige hjælper flygtninge med at lære dansk, blive introduceret til det danske samfund og trives socialt. Og mere end halvdelen af kommunerne (57 pct.) vurderer, at de frivilliges indsats giver en samfundsøkonomisk gevinst.

Se hele rapporten her

Sparer penge

Ifølge kommunerne varetager de frivillige opgaver, som kommunerne ellers ikke ville løse, og det accelerer integrationsprocessen så meget, at kommunen i sidste ende sparer penge til f. eks forsørgelsesudgifter og særlige tilbud som mentorstøtte og familiebehandling.

Det overrasker ikke generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl.

”Vi har altid ment, at det frivillige arbejde slet ikke kunne undværes. Men det er dejligt at høre fra kommunerne selv, at de frivillige gør en enorm forskel for integrationen af flygtninge. Vi opfatter kommunernes svar som både et skulderklap, en stor tillidserklæring og et signal om, at de gerne vil udvide samarbejdet,” siger Anders Ladekarl

Mangel på frivillige

8 ud af 10 kommuner har allerede et samarbejde med frivillige på integrationsområdet, og hele 94 procent af landets kommuner ønsker at udbygge samarbejdet med frivillige og foreninger.

Men undersøgelsen viser også, at to ud af tre kommuner (66 pct.) ikke kan skaffe frivillige nok, og derfor appellerer Anders Ladekarl til den enkelte dansker til at gøre en ekstra indsats, hvis man kan.

Røde Kors inviterer i den forbindelse danskerne til humanitære folkemøder fire steder i landet, så man kan komme og høre nærmere om udfordringer og løsninger og måske blive inspireret til at gøre noget.

I alt har 81 ud af landets 98 kommuner deltaget i undersøgelsen. Kommunerne har svaret anonymt.

Se programmet for folkemødet og tilmeld dig her.