Fra skeptiker til flygtningeven

Martin Zeissler var dybt skeptisk, da 200 syriske flygtninge kom til byen - lige indtil han mødte dem. I dag er han en af de mest flittige frivillige i områdetMartin Zeissler
 
 

Tekst: Louise Mikkelsen og John Engedal Nissen

Angsten og uroen ulmede hos 41-årige Martin Zeissler og resten af indbyggerne i Nordborg på Als, da de sidste år fik at vide, at 200 syriske flygtninge ville blive indkvarteret i byen.

"Jeg havde en angst for det fremmede. Vi vidste jo ikke, hvad det var for nogle mennesker, og hvad deres baggrund var. Var de analfabeter? Var de kriminelle? Hvad hvis jeg mødte dem alene om aftenen? Det skabte en uro i hele samfundet, og også hos mig selv," fortæller Martin Zeissler.

I dag er han blevet kaldt miraklet på Als for det store engagement, han har lagt i arbejdet med de syriske flygtninge i Nordborg. Et engagement der hurtigt omvendte ham selv fra skeptiker til flygtningeven.

Åbenhed var nøglen

Noget måtte der gøres. Så den 12. september sidste år inviterede han borgerne i Nordborg til borgermøde, hvor modtagelsen af de syriske flygtninge stod på dagsordenen. Med udgangspunkt i sin egen skepsis og en lidt negativ tone på Als overfor tilflytterne, ønskede han at debattere, hvordan man kunne hjælpe disse mennesker godt til rette. Men vendepunktet skete først, da han for alvor tog sig tid til at møde flygtningene.

"Da jeg tog mig sammen og kom over og sagde hej, opdagede jeg jo også, hvad det var for nogle mennesker, og at der ikke var grund til at frygte dem. Mange af dem var jo højere uddannet end mig selv," griner han.

"Og så havde de en befriende åbenhed. De var nysgerrige og ikke særligt reserveret. Tværtimod. De gav krammere og knus, selvom vi knap havde set hinanden før, og jeg blev budt på kaffe og det ene og andet. Dér gik det op for mig, at det ikke var så slemt, at de var kommet til byen," siger Martin Zeissler.

Fordi mennesker hjælper mennesker

Hele natten talte han med dem og hørte deres livshistorier. Han havde forinden taget initiativ til en stor tøjindsamling, men fandt hurtigt ud af, at de langt hellere ville lære dansk, så de kunne begå sig i lokalområdet.

Herefter besøgte han flygtningene i deres lejligheder en efter en og lærte dem at kende. Siden har han arrangeret alle mulige forskellige arrangementer og skabt venskaber mellem danskere og flygtninge i det lille lokalsamfund. Senest har han og andre ildsjæle opstartet et aktivitetshus i Nordborg. For "mennesker hjælper mennesker", som han udtrykker det.

"Fakta er, at de er her, og der kommer nye hele tiden. Så vi må gøre noget for at få dem bedst muligt integreret i vores samfund, og det kan du ikke gøre ved at sidde derhjemme og læse om dem. Du er nødt til at møde dem."

Vil du også hjælpe flygtninge med at falde til i Danmark? Så deltag i de humanitære folkemøder. Du kan tilmelde dig her.