Fortsat stort behov for lægehjælp til syge uden lovligt ophold

Ifølge ny rapport er antallet af patienter, der har henvendt sig i vores sundhedsklinik for udokumenterede migranter vokset med 64 procent.Sundhedsklinik
 
 

21.04.2014 kl. 12:00 Af Julie Lorenzen. Foto: Julie Lorenzen

Antallet af patienter i den sundhedsklinik for mennesker uden lovligt ophold, vi åbnede i København sammen med Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp i 2011, fortsætter med at stige. Det viser en ny statusrapport.

Læs rapporten

Ved udgangen af 2013 havde i alt 1.630 patienter besøgt klinikken, siden åbningen. Det er en stigning på 637 patienter i forhold til forrige statusrapport, der viste, at 993 patienter blev behandlet i klinikken i 2011 og 2012.

”Tallene fra rapporten bekræfter, det var den rigtige beslutning at åbne klinikken. For der er fortsat et stort og ellers udækket behov for sundhedshjælp hos denne gruppe mennesker,” siger præsident i Røde Kors Susanne Larsen.

Sundhedsklinik forebygger smitsomme sygdomme

Ifølge sundhedsloven har voksne uden opholdstilladelse kun ret til akut sundhedshjælp gennem det offentlige sundhedsvæsen. Det betyder, de ikke har ret til almindelig sundhedshjælp, til forebyggende behandlinger eller hjælp til kroniske lidelser. Eksempelvis kan gravide ikke få undersøgt, om deres barn er sundt og rask. Og diabetikere kan ikke gå til kontrol for deres sygdom.

Derfor spiller sundhedsklinikken en vigtig rolle, påpeger Susanne Larsen.

”De frivillige behandler patienterne, så deres sygdomme ikke udvikler sig akut og livstruende. Derudover har klinikken en vigtig funktion i forhold til at behandle smitsomme sygdomme, så de ikke spreder sig til resten af samfundet.”

Ufødte børn og deres mødre bør havde bedre sundhedshjælp

En af de store patientgrupper i sundhedsklinikken er gravide kvinder. I alt har 189 gravide henvendt sig for at få hjælp i forbindelse med graviditeten.

Læs mere om vores arbejde i sundhedsklinikken

Ifølge sundhedsloven har børn af udokumenterede migranter krav på gratis, offentlige lægehjælp. Men disse rettigheder får de ufødte børn ikke glæde af. Mødre uden opholdstilladelse har nemlig kun ret til at benytte det offentlige sundhedssystem i forbindelse med fødslen. Og kan dermed ikke få svangerskabsundersøgelser under graviditeten for at undersøge, om barnet har det godt. Det bør ændres, mener Susanne Larsen.

”Både hensynet til den gravide kvinde og det ufødte barn gør, at der hurtigst muligt bør gives fuld adgang til sundhedsvæsenet for denne gruppe. Derfor appellerer vi nu til politikerne om at se på vilkårene for gravide. Vores overordnede mål er fortsat en ændring af reglerne, så alle har adgang til at blive behandlet i det offentlige system. Det er der desværre ikke politisk vilje til i øjeblikket,” siger hun.